Umjesto dosadnog obroka pripremite slasni quiche sa šparogama i pršutom

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Quiche sa šparogama i pršutom djeluje kao jelo koje je komplicirano napraviti, no jednom kad isprobate recept, uvijek ćete mu se rado vraćati. Umjesto dosadno, jednoličnog obroka ‘samo kako bi nešto pojeli’, pripremit savršen spoj mirisa i okusa!

Sastojci:

Kora:
250 g brašna (pola glatko, pola oštro)
1/2 žličice soli
125 g maslaca
1 jaje
Nadjev:
2 jaja
200 ml vrhnja za kuhanje
200 g kiselog vrhnja ili milerama
30-40 g ribanog sira grana padano
100 g sira fete
2 žlice maslinova ulja
400 g šparoga (masa prije čišćenja)
1 poriluk
100 g pršuta
svježe mljeveni papar

Priprema:

Brašno, sol i maslac pomiješajte pa trljajući među dlanovima napravite mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i mijesite kratko dok se tijesto ne sjedini. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na veličinu veću od kalupa, namotajte na valjak pa odmotajte u kalup premazan maslacem. Pazite da dobro utisnete tijesto u stranice kalupa. Višak tijesta koji viri iz kalupa odrežite. Koru stavite u hladnjak na 1 sat ili u zamrzivač na 20 minuta, a za to vrijeme pećnicu zagrijte na 200 °C. Hladnu koru izbodite vilicom pa pecite oko 15 minuta. Nakon toga temperaturu pećnice smanjite na 180 °C. Dok se kora peče, pripremite nadjev: poriluk očistite, narežite na četvrtine pa nasjeckajte. Na tavi zagrijte ulje, dodajte poriluk i polako dinstajte 2-3 minute dok malo ne omekša. Šparoge očistite od drvenastih dijelova (primite je u ruku, savinite i pustite da pukne gdje joj je prirodno), operite i narežite na komadiće te dodajte poriluku.
Dinstajte sve zajedno oko 5 minuta, dok šparoge lagano ne omekšaju. Jaja, papar, vrhnje te sireve pomiješajte u drugoj posudi pjenjačom. Na polupečeno tijesto prvo stavite dinstane šparoge i poriluk, zatim to zalijte smjesom od jaja i vrhnja. Na površinu poslažite preostale šparoge, a između njih rasporedite fete pršuta. Pecite sve zajedno još oko 35 minuta, dok površina quichea ne bude gotovo čvrsta i lijepe zlatne boje. Nakon pečenja, pustite da odstoji još desetak minuta prije rezanja.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.