Ilustracija, Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Udomio maleno štene, a sad strahuje od parazita: ‘Spavate i ljubite pse, kako spriječiti zarazu?

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Jeste li ikada razmišljali o tome kako se možete zaraziti parazitima od vlastitog ljubimca? Jedan muškarac je pokrenuo raspravu u Facebook grupi “Život sa psom” namijenjenoj vlasnicima kućnih ljubimaca upravo na tu temu, vrlo iskreno opisavši situaciju u kojoj se našao.

Naime, muškarac je udomio maleno žensko štene, no kako se kao dijete strašno mučio s trakavicom i čestim glistama, iako je psa cijepio i tretirao protiv parazita i ostalih nametnika te obožava malenu, strah ga je da bi ipak od malene mogao nešto dobiti.


Ljubljenje i spavanje sa psima

Posebno se osvrnuo na one vlasnike koji svojim psima dozvoljavaju da s njima spavaju u krevetu, koji ih ljube i slično te ih je upitao kako sebe i psa zaštititi od parazita i ostalih nametnika.

Foto: Anna Shvets

Mnogi vlasnici pasa opisali su svoja iskustva i zaključili kako nemaju takvih briga, posebno oni koji pse i ljube i spavaju s njima, no uz razumijevanje vlasnikovog straha udijelili su i korisne savjete.

“Već godinama imam mačke i pse i ostale životinje i malu djecu i nisam neka koja riba non-stop, djeca peru ruke redovno kao i ja ali ne nakon diranja životinja, ne perem podove non stop, ne dezinficiram ništa, djeca ljube pse, hrčke, mačke, zamorce…U 15 godina s djecom koju nije briga kad se peru ruke i jel’ diraju životinje nikada, ali baš nikada nismo imali ni gliste ni parazite ikakve”, “Mi spavamo s našim, ali mu ne peremo ništa osim ako nije vidno šporak. Evo živi i zdravi svi”, “Ma ništa ja sam svog cijelog ispipao i ljubio a tako je i dan danas. Nije to ništa što čovjek ne preživi”, opisali su neki svoja iskustva.

Nema straha

Ono što su ponudili kao savjete odnosilo se na pravilnu brigu o psu i načinima kako biti sigurni da su i sami, kao vlasnici, ‘očišćeni’ od parazita.

Foto: Pexels/Karolina Grabowska

“Ako uredno tretirate svog psa na unutarnje i vanjske nametnike, prema protokolu, i pazite da pas vani nešto ne pojede tj. držite ga na oku, nemate brige. Ako pas živi u stanu, nema straha. Ne morate ljubiti svog psa, pomazite se na druge načine. Ako ste baš toliki paničar operite ruke nakon što ga dirate ili držite dezinficijens u blizini. Ali mislim da ste samo previše zabrinuti, opustite se, bit će sve ok”, glasio je jedan savjet.

“Možete se testirati. Ja moram zbog posla i iako spava najčešće sa mnom, nalaz mi je negativan, a možete i zamoliti doktoricu da vam prepiše Vermox smije ga se uzeti i kad nemate”, poručila je druga članica grupe.

“Nekad zaboravim da sam im iz ruke dala jesti pa obližem prste”

U komentare se uključila i Rujana Jeger, koja svoje dugogodišnje iskustvo sa psima dijeli putem društvenih mreža i svoje stranice Pasji život by Rujana Jeger.
Foto: Pexels/Los Muertos Crews

“U 42 godine što spavam sa psima i nekad zaboravim da sam im iz ruke dala jesti pa obližem prste – unatoč genetskoj kroničnoj bolesti – nikada nisam dobila nikakve parazite od pasa a vodim ih doslovno posvuda!

Brišem im noge mokrom krpom ali prije spavanja operem u mlakoj vodi kad idemo u naš, ljudski krevet.

Vaše rano iskustvo je svakako neugodno, ali čovjek može dobiti parazite ako loše opere povrće… pa se i to vrlo rijetko događa.

Samo ne pretjerujte sa sredstvima protiv parazita, slušajte veterinara, a ako baš želite, možete otići na Zavod za parazitologiju Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje Vas mogu detaljno posavjetovati”, poručila je Jeger.

Kako spriječiti zarazu?

Strah od zaraze parazitima preko pasa nije nemoguć, ali važno je razumjeti da su rizici povezani s takvom zarazom obično niski i da se mogu značajno smanjiti pravilnom brigom o psima i higijenom.
Pravilna briga o psima uključuje redovitu veterinarsku skrb, uključujući cijepljenje i tretiranje protiv parazita, koja može značajno smanjiti rizik da pas postane nositelj parazita koji se prenose na ljude.

Redovito pranje ruku nakon dodira sa psom i nakon čišćenja nakon njih može spriječiti prijenos parazita.

Važno je pratiti zdravstveno stanje vašeg psa i posavjetovati se s veterinarom ako primijetite promjene koje bi mogle ukazivati na prisutnost parazita.

Pas može doći u kontakt s parazitima koji se prenose s divljih životinja. Pokušajte ograničiti takav kontakt kako biste smanjili rizik.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.