Foto: Instagram

‘UČINI TO SAMA’ Kako su žene povećavale grudi prije estetske kirurgije? Apsurdno je, ali je djelovalo

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Popularni push-up grudnjaci i zahvati estetske kirurgije nisu oduvijek postojali, niti su bili dostupni svima u samim počecima. Uz tu činjenicu ide misao kako nije postojala ni potražnja, odnosno želja za povećanjem grudi. Ipak, to baš i nije tako.

Za svaku damu koja je htjela veće grudi, 50-ih godina prošloga stoljeća stiglo je revolucionarno rješenje. “Tres secret” grudnjak na napuhivanje postao je pravi hit među ženama odmah po izlasku, ranih 1950-ih.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Illisa’s vintage lingerie (@illisasvintagelingerie)

Grudnjak je davao mogućnost ženama da pomoću cjevčice napušu veličinu grudnjaka koja im najviše odgovara, a u reklami se poručivalo: “Učini to sama. Postigni svoj maksimum. Napuši ih! Da budu veličine koju želite.” Proizvođač je ženama obećavao da će grudnjak istaknuti i prirodnu ljepotu njihovih grudi.




Prve estetske operacije

Prema istraživanjima, korijeni estetskih zahvata sežu još u dobra prije Krista, kada su Egipćani i Indijci eksperimentirali su s oblikovanjem nosa, a početkom 18. stoljeća upravo u Indiji su europski liječnici prikupili znanje o provođenju rinoplastike. Prvi eksperimenti povećanja grudi počinju u Japanu, kada su 40-ih godina prošlog stoljeća prostitutke, u želji da privuku američke vojnike, injektirale nemedicinske silikone, parafin i spužvu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 




Objavu dijeli Illisa’s vintage lingerie (@illisasvintagelingerie)

Sir Harold Gillies, otorinolaringolog s Novog Zelanda, 1951. godine izveo je prvu operaciju spola, a deset godina kasnije obavljena je prva operacija grudi. Timmie Jean Lindsey prva je žena kojoj su ugrađeni silikonski implantati. Željela je ukloniti veliku tetovažu s prsiju, a plastični kirurg koji je radio u bolnici koju je posjetila, tražio je dobrovoljku koja bi pristala na operaciju povećanja grudi.

U devedesetima estetski zahvati postali su vrlo popularni i dostupniji. Neki od najpoznatijih zahvata jesu onaj glumice Jennifer Grey, popularne Baby iz “Prljavog plesa”, koja je operirala nos, te vlasnice najpopularnijeg poprsja na svijetu, Pamele Anderson.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli hannibal lecter’s daughter (@fuckingfemmefetale)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @pamelaandersonbaywatch

Prije gotovo 20 godina serija Reži me (Nip/Tuck), koja prikazuje živote dva plastična kirurga iz Miamija, dodatno je popularizirala estetsku kirurgiju.

 

Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.