Screenshot/Twitter

UČENJE NA VLASTITIM GREŠKAMA: Evo kako treba osigurati kuću, dvorište i auto za jakih kiša i oluja

Autor: ZG/Dnevno.hr

Obilne kiše mogu da izazvati ozbiljna oštećenja na imovini pa ih zato treba dočekati spremno.

1. Pregledajte krov. Zamijenite polomljene crepove, od limara naručite nove limene “uvale” na mjestima gdje se krov prelama, zakrpite novom folijom propala mjesta ili odozdo pojačajte najlonom ako možete da prići kroz tavanski prostor. Zamijenite limene opšivke oko dimnjaka. Sva mjesta zalijte silikonom.

2. Očistite oluke i jarke. Izbacite opalo lišće, jarke očistite od zemlje i trave. Čak su i ad hoc iskopani kanalčići oko kuće bolje rješenje nego kose padine koje uvode padaline izravno pod kuću.

3. Sve električne aparate koje držite u donjoj razini kuće (podrum, suteren, garaža…) podignite makar na visinu jedne ili dvije cigle. Ako je to nemoguće, isključite sve što trenutačno ne rabite (npr. suđericu ili perilicu).

4. Pripremite pumpu za izbacivanje vode. Provjerite radi li, namjestite da vam bude pri ruci, pripremite produžni kabel.

5. Unesite sav vrtni namještaj u kuću, a one komade koje ne možete, prekrijte ili dobro pričvrstite.

6. Dok traju nepogode, nemojte putovati osim u slučaju hitne potrebe. Za najjače oluje nemojte izlaziti iz kuće i udaljite se i od prozora i vrata (pravovremeno provjerite jesu li zatvoreni).




7. Blagovremeno uklonite suho granje s drveća u dvorištu kao i sva stabla sklona padu. Ako to niste učinili na vrijeme, nemojte parkirati automobil u blizini.

8. Pripremite dovoljno namirnica, vode i lijekova za period najavljenih nepogoda. Osigurajite mogućnost da pratite medije, čak i u slučaju nestanka struje.




Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.