Foto: Vedran Tolić

U Zagrebu održana svečana premijera dokumentarnog filma Opera Selecta

Autor: Barbara Grgić

U srijedu, 22. studenog u zagrebačkom kinu Cinestar Branimir Mingle Mall održana je svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma Opera Selecta. Film prvijenac redateljice i scenaristice dr. sc. Lane Pavić bavi se petnaestogodišnjim organizacijskim nastojanjima trogirskih glazbenih entuzijasta, predvođenima pijanistom Vinkom Bublom. Vrijedni Trogirani tijekom svih ovih godina u Hrvatsku su na istoimeni ljetni festival klasične glazbe doveli neka od najvećih globalnih imena opernog pjevanja postavivši tako Lijepu našu na mapu uglednih ljetnih manifestacija klasične glazbe.

FOTO: Vedran Tolić

Predani volonterski rad

Ono najzanimljivije u priči o festivalu odnosi se na činjenicu da Opera Selecta od samih početka počiva na predanom volonterskom radu u koji su članovi organizacijskog odbora festivala uključili gotovo cijeli grad Trogir; od ugostitelja, hotelijera, umjetnika, cvjećara, brodara i prijevoznika, sve s ciljem da bez obzira na ograničena financijska sredstva svjetskim imenima pruže najbolje od svog grada i Hrvatske. Takvo zajedničko djelovanje sugrađana redateljicu je privuklo ovoj priči, za koju tvrdi da je morala biti ispričana.

Predstavljen program Noć kazališta 2023: Više od 100 kazališta u 46 gradova do

“Kada sam o festivalu Opera Selecta napravila priču za HRT-ovu emisiju Klub 7, kojoj sam godinama bila izvršna urednica, postalo mi je jasno da ovi ljudi i njihova manifestacija zaslužuju puno više od nekoliko televizijskih minuta. Danas kada su iza nas prvi uspjesi u svijetu filma, sretna što su mi poklonili povjerenje i što će za njih sada konačno čuti cijela Hrvatska.”, razdragano je rekla Pavić.

Naime, dugometražni dokumentarni film Opera Selecta u Zagrebu je prikazan dva tjedna nakon što je u SAD-u, na San Pedro International Film Festivalu u Los Angelesu proglašen najboljim dokumentarcem festivala.

Da je ponos i veselje cijeli dan vladao među glavnim akterima filma, potvrdio je i predsjednik udruge Opera Selecta Vinko Buble:
“Kada sam kao osamnaestogodišnjak odlučio pokrenuti glazbeni festival, u gradu koji tada nije imao ni koncertni klavir ni koncertnu dvoranu, nisam mogao zamisliti da ćemo petnaestu obljetnicu slaviti uz film u našu čast. No potrebno je vjerovati u svoje ideje i vrijedno raditi na boljitku zajednice pa je tada samo nebo granica.”

Foto: Vedran Tolić

Vinku Bubli, redateljici Pavić te voditeljici svečanosti, novinarki Ivani Zorić po završetku projekcije na pozornici su se pridružili nositelji priče u filmu, ujedno članovi organizacijskog odbora festivala: ekonomistkinja Natalija Vukelić, doktor dentalne medicine Petar Žuljević, njegov sin, liječnik Petar Žuljević mlađi te profesorica komorne glazbe Olga Cinkoburova.

Foto: Vedran Tolić

Pratio ih je veliki pljesak i odobravanje zagrebačke publike, među kojom su se našle brojne poznate osobe iz svijeta televizije i medija.
Foto: Vedran Tolić

Tako su im među prvima čestitali legendarni HRT-ov producent Branko Matutinović, urednik i voditelj HRT-ovog Dnevnika Damir Smrtić, urednice Dubravka Tomeković Aralica i Aleksandra Orlić, novinarke i voditeljice Jelena Lešić, Maria Grigoryan Vučković, Mateja Domitrović Sabo, Iva Šarić, Ana Muhar Blanquart i Hana Tabaković Baksa, poduzetnica Mia Antunović, pjevačica i glumica Nera Stipičević, operne dive Martina Tomčić i Antonela Malis, modni dizajneri Ivan Tandarić, Aleksandar Šekuljica i Kristina Burja, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, saborska zastupnica Marijana Puljak, slikarica Deniss Grgić, pjevačica i chefica Lana Klingor Mihić, modne agentice Tihana Harapin Zelepugin i Dubravka Krpan, nekadašnje mankenske zvijezde Ana Krpan i Jelena Orešković, te PR stručnjaci Krešimir Macan, Ranko Vučinić, Toni Dabinović, Mate Rončević i Davor Grgin.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.