Foto: YouTube

U ZAGREBU JE PJEVALA PRISILNO I POD LIJEKOVIMA: Britney je prije točno deset godina nastupila u Hrvatskoj, tek sad se otkrila PRAVA ISTINA!

Autor: Š. P.

Na današnji dan prije točno deset godina, 1. listopada 2011. godine, u Areni Zagreb nastupila je – i tada, a i danas – jedna od najvećih glazbenih zvijezda na svijetu, Britney Spears. Njezin nastup pred hrvatskom publikom tada je naišao na mlake, čak i razočarajuće kritike, ali je baš ovog tjedna, i to na svjetskoj razini, postalo jasno i zašto – Britney je tada u Zagrebu, kao i ostatku svijeta, nastupala protiv svoje volje, ponižena, prisiljena i potpuno neshvaćena.

Upravo objavljeni dokumentarci “Kontrolirajući Britney Spears” (Hulu) i “Britney Vs. Spears” (Netflix) govore, naime, upravo o godinama u kojima je Britney predvodila velike svjetske turneje “Circus” i “Femme Fatale”.

Bilo je to nedugo nakon njezina psihičkog sloma 2008. godine, kad su joj zbog “opasnosti od loših utjecaja” dodijeljeni skrbnici – odvjetnik Samuel Ingham te njezin otac Jamie Spears. Brojni svjedoci u dokumentarnim filmovima ističu da je Britney bila prisiljena raditi i zarađivati, a od njezina novca ‘omastio’ se čitav niz ljudi, od zaštitarske firme preko odvjetnika sve do doktora.

Turneja usred privatnog sloma

Dokumentarci otkrivaju bizarnu istinu – Britney je svaki dan morala piti lijekove pred zaštitarima. Prisluškivali su joj spavaću sobu. Istraživali su dečke s kojima se viđala. ‘Mirror opcijom’ su joj svakodnevno pregledavali mobitel, poruke s majkom, prijateljima, odvjetnikom… Svi oni koji su je u to vrijeme viđali, od novinara do bliskih suradnika, ponavljaju isto – sve oko pjevačice bilo je strogo kontrolirano, nije smjela voziti automobil, kupovati cipele, napuštati kuću bez nadzora. “Ona je bila zatvorenica, a mi smo bili poput zatvorskih čuvara”, priznao je njezin bivši tjelohranitelj u skandaloznom dokumentarcu.

Foto: YouTube

Njezino ponašanje na zagrebačkom koncertu ovih je dana, dakle, postalo puno jasnije. Britney je bila nezainteresirana zbog prisile i svakodnevnih problema koje su joj zadavali otac i skrbnici, inače zaduženi za njezinu opću dobrobit, financijsku, psihičku i fizičku.

Najveći je raskorak bio onaj između njezina tadašnjeg ponašanja i tadašnje popularnosti – unatoč brojnim privatnim problemima, vrijeme je to njezina novog poslovnog procvata. Album “Femme Fatale” kojeg je promovirala u Zagrebu imao je zavidan broj hitova, od “I Wanna Go” sve do “Till the World Ends”.

‘Drvena’ pred najvećim fanovima

U sklopu nagradnog natječaja, s Britney su se prije točno deset godina upoznali blogerica Ella Dvornik te plesač i umjetnik Zvonimir Arapović. Pjevačica je, kažu, bila “drvena”, a mjere sigurnosti – nenormalne.




“Sjećam se da smo je čekali satima u backstageu, a onda je napokon stigla. Stali smo se kraj nje, jedan klik fotoaparata i sve je bilo gotovo i prije nego što je počelo. Trajalo je manje od 10 sekundi. Morali smo se držati pravila kao da vlada korona. Dva metra smo morali biti udaljeni od Britney, nismo smjeli imati ruke u džepovima i nismo joj se smjeli obraćati, dodirivati je ni fotografirati. Sve to bilo je u ugovoru o pravilima ponašanja koji smo morali potpisati”, prisjetila se za Jutarnji Ella Dvornik.

Kritike na račun zagrebačkog koncerta bile su porazne. Iako je pjevačica korektno odradila nastup, nekoliko puta spomenula i Zagreb, u vremenu u kojem su u Zagreb stizale Beyonce, Lady Gaga i Shakira to jednostavno nije bilo dovoljno.




“Za tih nešto stotina kuna smo dobili količinski zadovoljavajući dozu spektakla, ali isto mislim da nije gramzivo tražiti da za te pare taj spektakl bude i barem malo… koherentan? Nema što tu nije bilo nabacano: postapokaliptične čelične konstrukcije! Gej-policajci! Noir! Motori! Japan! Egipat! Ono, totalni džumbus, bez glave i repa”, pisao je tada glazbeni portal Ravno do dna.

“Nekadašnja ludnica kakva je pratila onu jedva punoljetnu djevojku koja se nije pred tisućama ljudi libila napraviti spektakl uz klasik “Satisfaction” ili na sebe nabaciti pitona od 15 kilograma, naprosto više nije prisutna”, zaključio je 2011. godine portal Muzika.hr.

I problematični tata je stigao u Zagreb

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Nezainteresiranost pop princeze još je više razumljiva uzme li se u obzir da je na zagrebački koncert, kao i sve druge nastupe na “Femme Fatale” turneji, s njom došao i otac, trenutno izrazito omraženi Jamie Spears. Novinari su ga tada ‘uhvatili’ kako unosi stvari u zagrebački hotel Westin.

Taj isti otac otprije nekoliko dana više nije njezin skrbnik. Američki mediji objavili su da je Britney zaplakala od sreće čuvši da njezina trinaestogodišnja drama ipak dolazi svome kraju. Tko zna, možda je put u novom, samostalnom životu, opet dovede na zagrebačku pozornicu, ovog puta slobodniju, živahniju i sretniju.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.