U Zadar prvi put dolazi legendarni trubač Reinhold Friedrich

Autor: Dnevno/ M. T.

Za tek nešto manje od dva tjedna započinje 59. izdanje jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Najdugovječnije i najvažnije glazbeno događanje grada Zadra, ove godine donosi trinaest izuzetnih glazbenih doživljaja i to od 9. srpnja do 8. kolovoza.

Festival se, već tradicionalno, otvara svečanim koncertom, 9. srpnja ispred Crkve sv. Donata, gdje će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dragog zadarskoga gosta, dirigenta Vetona Marevcija, izvesti program sastavljen od filmske glazbe – počev od glazbe velikih romantičara koja se kasnije koristila u filmovima i postala njihovim zaštitnim znakom, poput skladbe Richarda Straussa Tako je govorio Zaratustra bez koje ne možemo zamisliti Kubrickovu Odiseju u svemiru 2001, do veličanstvenih tema iz Ratova zvijezda (John Williams), Misije (Ennio Morricone) ili Pirata s Kariba (Hans Zimmer).

Svaki od programa svojevrsni je vrhunac festivala, a nastupe odabranih umjetnika i ansambala zasigurno ćemo se dugo sjećati. Svojim baršunastim glasom Večeri će oplemeniti jedna od najboljih hrvatskih pjevačica današnjice, koja gradi uspješnu inozemnu karijeru, mezzosopranistica Renata Pokupić. Uz vitalne stogodišnjake, legendarni Zagrebački kvartet nastupit će Ivan Krpan, pijanist obasut nagradama i priznanjima struke, kritike i publike. Uz vrsnog hrvatskog trubača Vedrana Kocelja i slovenskog mu kolege Franca Kosema, u Zadar po prvi put dolazi legendarni trubač Reinhold Friedrich koji svoje znanje i vještine prenosi studentima londonske Royal Academy of Music. Ni ove Večeri neće proći bez koncertnog majstora London Symphony Orchestra, miljenika zadarske publike, virtuoznog violinista otvorena srca, Romana Simovića. Vatromet glazbenih velikana, klarinetista Milana Miloševića, fagotista Žarka Perišića, lutnjista i gitarista Edina Karamazova i pijanistice Vesne Podrug Kossjanenko dogodit će se u formi ansambla Synergia 4. Premijerno na festivalu gostuje Projekt Lazarus i oživljava hrvatsku baroknu baštinu. Splitska violončelistica Kajana Pačko ovoga puta dolazi u društvu violinista Tristana Theryja i pijanista Danijela Detonija. Centralna događanja obilježit će koncerti Zadarskog komornog orkestra i zadarskih umjetnika kroz programe nazvane Zadarska priča I, II i III, te udaraljkaškog ansambla Sudar koji izvode Oxygene, glazbu čuvenog Jean-Michela Jarrea.

Osim u znamenitoj Rotondi, koncerti će se održati na drevnom Forumu, jednoj od najatraktivnijih pozornica na Jadranu, zatim u mističnom ambijentu crkve Sv. Nikole te velebnoj romaničkoj ljepotici,  katedrali Sv. Stošije. A, kao i posljednjih nekoliko godina, Večeri će gostovati u luksuznom ambijentu akustički i vizualno atraktivnog trijema upravne zgrade D-Marina u Sukošanu.

Glazbene večeri u Sv. Donatu pokrenute su davne 1961. godine, zahvaljujući viziji Pavla Dešpalja, i entuzijazmu njega i njegovog kruga prijatelja. Otad pa do danas, Glazbene večeri u svetom Donatu postale su najvažnije gradsko glazbeno događanje, festival na ponos svih onih koji u Zadru žive, ali i onih koji dolaze u Zadar i koji Zadar nose u srcu.

Autor:Dnevno/ M. T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.