Foto: Dnevno

U Jugoslaviji smo po njima bili najpoznatiji na svijetu, a danas ih se sramimo: ‘Tko voli, nek’ izvoli’

Autor: B.G.

U kolovozu 1972. godine Međunarodna naturistička federacija održala je svoj 13. kongres u Koversadi, mjestu s poznatim i velikim kampom, u hrvatskom dijelu Istre. Okupilo se tada tamo više od 250 novinara, jer to je – tada još u Jugoslaviji – bilo prvo takvo okupljanje održano u nekoj od socijalističkih zemalja istočne Europe.

Nudistički turizam bio je jedna od mnogih stvari koje su razlikovale jugoslavenski socijalistički model od onoga što je nudio sovjetski blok. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina Jugoslavija je bila najjača nudistička destinacija na svijetu.

FOTO: Pixabay

‘Tko voli, nek izvoli’

Čini se kako smo se od raspada bivše države u nekim stvarima unaprijedili, a u nekim – pošteno unazadili.

Tako u 2023. godini još uvijek raspravljamo o nudističkim plažama.

@dnevno.hr

♬ original sound – dnevnohr

“Na nudističku plažu nisam nikad išla, ali tko voli, nek’ izvoli”, rekla nam je kratko i suzdržano sugovornica.
Hrvati se zgražali nad sve popularnijim svjetskim trendom: ‘Ne bih nikad to radila’

S njom se slaže i drugi komentator, koji je imao gotovo identičan odgovor.
“Pa, što se mene onosbno tiče, tko voli, nek’ izvoli. Ja nemam ništa protiv, tko se voli tako naslikavati, neka. Tko ne voli, bira svoj put”, rekao je gospodin.

JUGOSLAVIJA JE BILA NAJJAČA NUDISTIČKA DESTINACIJA NA SVIJETU: Kako je malo mjesto na jadranskoj obali postalo naturistički raj!

Čak i oni nešto mlađi nisu baš previše oduševljeni idejom nudističkih plaža.

“Što se tiče nudističkih plaža, nisam nikada bila, niti bih išla. Prvenstveno zbog sebe same, više volim da je moja privatnost – moja privatnost, ali opet – onaj tko voli, nek’ izvoli”, slaže se i naša posljednja sugovornica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dnevno.hr (@dnevno.hr)

Autor:B.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.