amandaseyfried.net

VIDEO: Julija ima čitavu vojsku tajnica koje odgovaraju na Romeova pisma

Autor: dnevno.hr

Fenomen je započet 1950-ih, kada je čuvar Julijine simbolične grobnice u Veroni počeo odgovarati na poruke i pisma turista.

Posljednjih pola stoljeća vojska tajnica odgovara na pisma poslana Juliji Capuletti. U tim pismima nalaze se ljubavni jadi stotina tisuća muškaraca i žena koji se nadaju da će romantična heroina pomoći njihovim sudbinama.

Tajnice su inače volonterke, a rade u uredu koji se nalazi kat iznad balkona na kojemu je Julija navodno stajala. Pisma im stižu u velikim vrećama, neka su napisana na papiru nalik srednjovjekovnim pergamentima, dok druga sadrže i fotografije i crteže.

Mnoga su poprilično jednostavno adresirana: Julija, Verona, Italija, no ipak stignu na pravu adresu. Pisma pokazuju vjeru u Julijine moći, iako ona nikada nije postojala u stvarnom životu.

Tajnice kažu kako je tome tako vjerojatno zato što je ljudima ponekad dovoljno samo otvoriti dušu, bez očekivanja stvarnih praktičnih savjeta. Fenomen je započet 1950-ih, kada je čuvar Julijine simbolične grobnice u Veroni počeo odgovarati na poruke i pisma koja su turisti ostavljali. Kada je otišao u mirovinu, volonteri su nastavili ovu tradiciju, sve do kasnih 1980-ih, kada su gradske vlasti tražile da ju ‘Julijin klub’ preuzme.

Svake godine na Valentinovo klub dodjeljuje nagradu ‘Cara Giulietta’ (‘Draga Julija’) najupečatljivijem pismu.

‘Pisma Juliji’ na velikom ekranu

Sada će ‘Pisma Juliji’ pronaći svoje mjesto na kinoblagajnama. U filmu glume Vanessa Redgrave i Amanda Seyfried koje će utjeloviti rad tajnica koje svojim pismima pomažu zaljubljenim dušama.

Film u američka i britanska kina stiže u lipnju, a govori o priči mlade američke turistkinje, koju glumi Amanda Seyfried, koja upoznaje spomenute volonterke, pa pronalazi jedno pismo sakriveno iza cigle u dvorištu ispod Julijina balkona.

Ona otkriva da pismo potječe od lika Vanesse Redgrave, koja je pismo napisala prije više od 50 godina. U pismu Redgrave izražava žaljenje što je ostavila zgodnog mladog Talijana Lorenza kako bi se vratila doma u Englesku.

Turistkinja odgovara na pismo, te ostaje šokirana kada lik Vanesse Redgrave stiže u Italiju kako bi pronašla svoju davno izgubljenu ljubav.

Profitabilna legenda

Tajnice su već u strahu zbog još veće hrpe pisama koja će im stići nakon premijere ovog filma.

Grad Verona zarađuje pravo bogatstvo na legendi o Romeu i Juliji unatoč činjenici da ne postoje nikakvi dokazi o postojanju ovog para.

Palača iz 14. stoljeća poznata i kao Julijina kuća nekada je bila dom obitelji Cappello, koji mogu, ali i ne moraju biti uzor za Shakespearovu dramu, piše Telegraph.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.