Wikimedia Commons

‘Kako su se voljele dvije budale’: Dirljiva ljubavna priča najljepše glumice bivše Jugoslavije

Autor: dnevno.hr

“Vrijeme teče, život prolazi, godine jure i evo mene već neko vrijeme sjedim, odmaram se. Moga Gage nema već godinu dana, a ja sam već nekoliko mjeseci bolesna. Borim se. Tražim sebi angažman, nešto odradim, telefon zvoni često, izlazim u susret ljudima koliko mogu… S terapeutom radim vježbe koje su mi neophodne, gledam tv kao nikada dosad, viđam se samo s najbližima. Važno je raditi, raditi, raditi… Sjećanja, sjećanja…”napisala je godinu dana nakon smrti svoje najveće ljubavi legendarna jugoslavenska glumica Milena Dravić.

Milena Dravić zbog svog je profesionalnog ugleda i velikih uloga na filmskom platnu bila iznimno poštovana i cijenjena u cijelom svijetu baš kao i njezina velika ljubav Dragan Nikolić (Gaga). Nije ni čudo s obzirom na to da su oboje živjeli za film u punom smislu riječi.

O šarmantnoj glumici i legendi jugoslavenskog filma najviše govore njena djela, skoro stotinu filmova koje je do snimila, a baš su joj oni omogućili da bude zvijezda brojnih stranih festivala čijim crvenim tepisima su koračale samo najsjajnije zvijezde filma.

Najljepša glumica bivše Jugoslavije, kako su je često nazivali, družila se s Alfredom Hitchcockom, Jackom Nicholsonom, Johnom Lennonom, Yoko Ono i mnogima drugima, a ipak sva njena glumačka ostvarenja i impresivan karijerni put nisu izazvali toliku ‘zavist’ i čuđenje kao njezina ljubav s kojom je djelila posao, život i sreću više od četiri desetljeća.

Upoznali su se 1969. na snimanju filma “Horoskop” Bore Draškovića. Milena je do tada već imala dva braka (s redateljima Purišom Đorđevićem i Vojislavom Kokanom Rakonjcem) iza sebe, te je bila zvijezda Jugoslavije.

Dragan Nikolić tada je bio na na početku karijere.

Vjenčali su se u pauzi snimanja drame “Kako su se volele dve budale”, Duška Radovića.




“Snimali smo u Zvezdarskoj šumi dramu Duška Radovića ‘Kako su se volele dve budale’. Kad smo završili kod matičara i postali bračni par, otišli smo na ručak. Poslije smo se vratili u Opservatoriju na Zvezdari i nastavili snimanje kao da se ništa nije dogodilo. Nemamo čak ni fotografiju s vjenčanja”, rekla je svojedobno Milena.

Iako Dragan baš kao i Milena nije često govorio o njihovom braku dao je do znanja kako je borba ono što ih je održalo skupa.

“Bilo je puno toga na početku. I zaljubljenosti, i svađa, i još ljepših pomirenja. Ali kada su ljudi javne osobe, onda to ima i druge dimenzije. Milena i ja živimo burno i brzo, zato i nemam dojam da je toliko vremena prošlo i da smo više od četrdeset godina u braku. Milena i ja smo najveći i najstroži kritičari jedno drugom, i u poslu, i u životu. Čovjek mora uvijek iskreno reći ono što misli i osjeća, jer i svađa može da donese nešto dobro. Za brak koji traje četiri desetljeća može se naći više razloga da se prekine, nego da opstane. Ali, najlakše je nešto presjeći i završiti, mnogo je teže boriti se da se brak sačuva. Ponekad i mala svađa može osvježiti dan”, rekao je Dragan.




I u bolesti s kojom se Dragan borio čak dvije godine, njegova Milena je čvrsto stajala uz njega jer na kraju, imali su samo jedno drugo. Četiri desetljeća ljubavi, razumijevanja…

A film? Baš kao što su film živjeli, filmu su sve i ostavili. Sva imovina Milene Dravić i Dragana Nikolića ostaje Kinoteci, najvećoj ljubavi pokraj one koje su osjećali jedan prema drugome.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.