fbpx
Foto: Pixabay, Ilustracija

HRT-u IZREČENO UPOZORENJE, RTL I NOVA POD POVEĆALOM: Maloljetnici izloženi se**ualnom sadržaju, evo gdje je uočen!

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Na sjednici Vijeća za elektroničke medije, održane dana 26. rujna 2022. HRT-u je izrečeno upozorenje, dok je Novoj TV i RTL donesena odluka o upućivanju dopisa zbog seksualnog sadržaja na teletekstu televizija.

Hrvatska radiotelevizija dobila je upozorenje  zbog prikazivanja dokumentarnog filma “Julian Assange: Cijena istine” bez propisanog upozorenja i klasifikacijske oznake.

“Izriče se upozorenje Hrvatskoj radioteleviziji zbog kršenja članka 24. st. 3. ZEM-a i članka 8. st. 1. Pravilnika o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima prilikom prikazivanja dokumentarnog filma ‘Julian Assange: Cijena istine’ dana 27. kolovoza 2022. na kanalu HTV 1 (bez propisanog upozorenja i klasifikacijske oznake)”, stoji u Zapisniku o održanoj sjednici.


Dokumentarni film prati Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, stranice koja je objavljivala kompromitirajuće dokumente za vlade i organizacije diljem svijeta, danas najpoznatijeg zatvorenika na svijetu.

Na sjednici se raspravljalo i o Novoj TV te RTL televiziji. Odlučeno je kako će se njima uputiti dopis zbog seksualnih sadržaja dostupnih na teletekstu televizija.

“Po pritužbi i zahtjevu za dosljednim provođenjem pravila o seksualnim sadržajima koji su gledateljima dostupni putem teleteksta, nakladnicima Nova TV d.d. i RTL Hrvatska d.o.o. uputit će se dopis u kojem će se istaknuti da dana 14. listopada 2022. stupa na snagu novi Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima te da trebaju uskladiti emitiranje programa s odredbama novog Pravilnika i ZEM-om na način da oglasi za seksualne usluge, tarot i igre na sreću (klađenje, kockanje…) ne smiju biti dostupni na stranicama teleteksta u vremenu od šest do 23 sata. Sporni oglasi na stranicama teleteksta, uključujući stranicu 100 teleteksta (tzv. ‘naslovnicu’) dopušteni su u razdoblju od 23 sata do šest sati ujutro. U vremenu kada su ovi oglasi dopušteni, oni trebaju sadržavati grafičku oznaku 18 i upozorenje da sadržaj nije primjeren za maloljetnike mlađe od 18 godina”, odluka je Vijeća za elektroničke medije.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.