Čemu poezija Petra Gudelja? Ne propustite emisiju i film koji progovaraju o nepovoljnom položaju pjesništva

Autor: dnevno.hr

Emisiju Art a la carte pogledajte na HRT-u 3 u petak, 8. prosinca u 22.20

U emisiji Art a la carte koja se ovoga petka bavi poezijom gostuje pjesnik i prevoditelj Mate Maras koji će govoriti o poeziji Petra Gudelja i o temama vezanim za suvremeno hrvatsko pjesništvo.

U emisiji (HRT 3, 8. prosinca u 22.20 h) će se prikazati i animirano-dokumentarni film “Čemu poezija Petra Gudelja” koji se bavi poetskim opusom ovoga pjesnika u kontekstu hrvatske poezije i suvremenog poetskog trenutka.

„Pokretač radnje“ filma jedna je autoironična bilješka vezana uz pjesničku nagradu – kojom autor kritizira kulturnu politiku, a unutar toga i nepovoljan položaj pjesništva. Na neki način film gledatelja stavlja pred činjenicu da poezija ima i spoznajnu i svjetotvornu ulogu. U njemu su sudjelovali književni kritičari i teoretičari: Tomislav Brlek i pokojni Darko Gašparović te slikarica Julija Sobotina.

Riječ je o premijernom prikazivanju šestog u nizu animiranodokumentarnih filmova iz ciklusa “Pisci i djela” koji promiču teme vezane za hrvatsku književnost a nastali su kao zajednički projekt autorskoga tima emisije Hrvatske televizije “Navrh jezika”.

Scenaristica i urednica filma jest Ljubica Benović, redatelj Zvonimir Rumboldt, redatelj animacije Goran Radošević, a producentica Margita Pandžić.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.