fbpx

TV godinu obilježila je masovna histerija oko serije Sulejman Veličanstveni

Autor: Dražen Krajcar

Turska serija zaludila je tv publiku u regiji, ali u ostatku Europe i nije baš najbolje prošla. Ipak oko njezinog sadržaja izbile su mnoge kontroverze o povijesnim činjenicama same serije.

Godinu na izmaku, između ostalog, obilježila je i opskurna turska 'sapunica' Sulejman Veličanstveni koja je puna netočnih povijesnih podataka ali je svejedno zaludila hrvatske gledatelje. Zanimljivo je da je serija, osim u matičnoj Turskoj, najveći uspjeh doživjela na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire na području Balkana, dok je u ostatku Europe prošla više-manje nezapaženo.

Portal Dnevno se na seriju osvrnuo u nekoliko tekstova u kojima smo vam pokušali približiti fenomen te tv novele, ali istina je da se ona i dalje masovno gleda te da je teško predvidjeti koliko će sezona biti snimljeno i kako će serijal završiti.

Smrću naslovnog junaka ili vladavinom njegovog sina poznatog kao Selim II. Pijanac?

Teško je reći, u današnje vrijeme 'štancanja' raznoraznih tv proizvoda nije nemoguće da ako nešto ima gledanost potraje do tko zna kada. Tako nas uopće ne bi začudilo da za nekoliko godina gledamo nastavke 'Sulejmana' čiji će potomci u 21. stoljeću diktirati mir na Bliskom istoku ili nešto slično.

Uglavnom serije je izazvala razne kontrovreze, ali i masovnu gledanost, od toga da je to novi pokušaj danas ponovo sve jače islamizirane Turske da vrati staru slavu do onih da su u samoj Turskoj seriju nazvali sramotnom koja njihovog velikog sultana prikazuje kao pohotnika, a ne kao velikog vojskovođu i državnika kakav je bio.

Upravo zbog toga podsjećamo vas na nekoliko tekstova koje smo o toj temi objavili na našem portalu.

>>> Sulejman Veličanstveni, ubojica Nikole Š. Zrinskog, osvojio hrvatsku televizijsku publiku

>>> 'Tajne službe morale bi znati da je i serija o Sulejmanu uvod u nova turska osvajanja'
>>> Erdogan o 'nevažnom' Sulejmanu Veličanstvenom: Mi ne poznajemo takvog sultana

>>> Sulejman Veličanstveni zasjeo na prijestolje – 1520.
Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.