Foto: Youtube Screenshot

‘TRAUMA OBESMISLI SVE’ Iskustvo odbjeglog djeteta zapisala u svojim djelima: ‘Vi živite svoj život, netko vam dođe, ubije vam oca i istjera vas iz kuće’

Autor: Dnevno.hr/K. V.

Ivana Bodrožić, 40-godišnja književnica, imala je devet godina kada je napustila Vukovar sa svojom majkom i bratom. Tada počinje ostatak njezina života, u kojemu su, kako i sama kaže, konstanta bile vijesti i knjige. Vijesti da bi konačno saznala očevu sudbinu, a knjige da bi iz surove realnosti pobjegla u neke druge priče.

Iskustvo odrastanja daleko od svoga doma, u Kumrovcu i Zagrebu, zapisala je u svojim djelima, od kojih treba istaknuti “Hotel Zagorje“, velikim dijelom autobiografski roman, za kojega je 2010. godine dobila nagradu Kiklop, ali i brojne druge. Roman je pretočen u vrlo uspješnu kazališnu predstavu, a u nekoj bližoj budućnosti mogli bismo ga gledati i na filmskome platnu.

O romanu, odrastanju i drugim temama Ivana je početkom godine govorila u emisiji “U svom filmu“, kada je vrlo otvoreno i dostojanstveno dala komadić svoje duše, kao što to radi i u svojim djelima.

„Ideja je bila progovoriti u ime cijele jedne generacije koja nije imala nikakav utjecaj na sve što se događa. Niti financijsku niti političku moć nismo imali, a kao djeca smo dovedeni u jednu potpuno suludu situaciju gdje su se sve vrijednosti  preko noći preokrenule i gdje smo se mi formirali unutar jednog potpuno nenormalnog sustava, unutar rata, koji ne može ne ostaviti posljedice.“ Roman, koji najkraće rečeno govori o djevojčici koja je otišla iz Vukovara u vrijeme rata s majkom i bratom te iščekivala vijesti o ocu ubijenom na Ovčari, upravo je njezina priča, priča njezinog netipičnog djetinjstva.

Mnogo od toga iskustva možemo iščitati i u njezinim pjesmama, a u razgovoru s voditeljicom Tončicom Čeljuskom, govorila je o svom odrastanju u osobu koja stoji iza tih stihova. “Rat me obilježio na razne načine. Djeca često normaliziraju stvari oko sebe da prežive, kasnije dolazi suočavanje s istinom. Bilo me sram cijele te biografije, htjela sam biti normalna”, kazala je Ivana sa željom da naglasi koliko je teško nositi tu priču svugdje sa sobom, kako nimalo nije lako biti osoba o kojoj će svi steći određeno mišljenje samo na spomen rodnog mjesta i ubijenoga oca.




“Strašno je traumatično to što je cijela jedna generacija koja je prošla traumu rata, prisiljena  da cijelu svoju pojavnost gradi oko toga da su nekada bili žrtva rata. To vam oduzima ono što je ostatku društva dopušteno uživati.”

Ivana je, unatoč svemu, odlučila životu dati priliku te pokušati naći ljepotu i svjetlost bez obzira na traumu koju je prošla. “Trauma vam obesmisli sve. Vi živite svoj život, netko vam dođe i ubije vam oca i istjera vas iz kuće. Vi sad trebate nastaviti i živjeti i vjerovati da stvari mogu biti normalne, a vas je životno iskustvo naučilo da vi ne morate ništa nikome napraviti i bez obzira na to dogodit će vam se jedno besmisleno zlo.”




Kao i svatko tko je iskusio rat na takav način, Ivana zamjera činjenicu da dan danas ne postoji niti jedna podignuta optužnica za Vukovar. Oprostila nije, niti će to ikada učiniti. No uvijek će isticati potrebu davanja druge prilike ljudima koji su prošli traume rata, naglašavajući kako je upravo u kršćanskome duhu potrebno životu dati priliku i ne potratiti svoj život u ponavljajućem proživljavanju istih grozota.

Dok Ivana u svojim djelima progovara o generaciji koja nije bila odgovorna ni za što, povremeno odlazi do svog rodnog mjesta, najčešće obići groblje. Vukovar će zauvijek ostati njezin grad. “Ja sam tamo odrastala, zaljubljivala se, imala prijateljice. Uvijek je gorko-slatko vratiti se, ali tamo su se moji roditelji zaljubili, vjenčali i dobili mene i brata.”

Pjesme u tekstu Ivana je objedinila u zbrici “Prvi korak u tamu“, koju je objavila 2005. godine i za koju je dobila nagradu “Goran” te nagradu “Kvirin”, koje se dodjeljuju mladim pjesnicima za najbolja ostvarenja u poeziji.

Autor:Dnevno.hr/K. V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.