fbpx
foto:HRT

TRADICIONALNO PODREZIVANJE U KAŠTELIMA: Maslina je stara više od 1500 godina, a korijenje je pustila u krugu stotinu metara

Autor: Dnevno

U Kaštelima se tradicionalno uočio Cvjetnice podrezuju grane masline stare više od tisuću petsto godina, koja još uvijek daje plodove od kojih nastaje vrhunsko ulje. Njezino korijenje raširilo se u krugu od stotinu metara, a krošnja na više od dvadeset. Maslina je ponos Kaštelana, a njezina rezidba jedan od događaja godine.

Vremešna gospođa maslina, iako broji 1500 ljeta, dobro se drži. I zdravlje je služi. Terapija liječenja dala je rezultate, prenosi HRT.

“Jako smo zadovoljni stanjem, s obzirom na niske temperature koje su nas zahvatile 2018. godine, izdaleka se još uvijek mogu vidjeti oštećenja koja ćemo  skidati”, kazala je Tatjana Klepo iz društva „Bijaći”.

Rezidba najstarije masline na ovim prostorima, čast je i radost, a za svu brigu i pažnju, stara maslina još uzvraća plodovima. Njezino ulje, i čaj od lišća, autohtoni su suveniri.

Grančice ove kaštelanske masline bile su u procesijama diljem svijeta, no zbog korone  ni maslinove grančice na dalek put ove godine. Ostaju doma, da kao simbol mira, uz epidemiološke mjere, pomognu smiriti i pandemiju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.