Toni Cetinski, Fox i Anđa Marić vrijeđaju djecu u HTZ-u

Autor: dnevno.hr

Pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić smeta neukusna komunikacija tročlanog žirija s maloljetnim kandidatima.

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, optužila je žiri showa ‘Hrvatska traži zvijezdu’ da otvoreno vrijeđa maloljetnike. Rade to u elitnom televizijskom terminu, u jednoj od najgledanijih emisija, uz pismenu suglasnost roditelja maloljetnih kandidata.

Incident se dogodio kada je Tony Cetinski, kao predsjednik žirija, prokomentirao nastup 16-godišnjaka rekavši mu da ima glas između curice i dečka. Goran Lisica Fox, koji je također u žiriju, rekao mu je da zvuči kao nešto između žabe i pačeta, a Anđa Marić, jedina ženska članica ‘prijekog suda’ na to sve je dječaku kazala da oni moraju biti takvi.

Čuvajte nas, pazite nas

– Važno je da se u situacijama dječjih nastupa u medijima vodi računa o zaštiti djetetovih interesa, potreba i dostojanstva. Bitno je da roditelji prikupe informacije o emisijama u kojima bi djeca sudjelovala te procijene jesu li njihova djeca spremna za sudjelovanje u takvoj emisiji i mogu li se nositi sa stresnom situacijom -, smatra psihologinja Marija Krmek iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

U istoj emisiji Anđa Marić poručila je 17-godišnjakinji da radije ode na manekensku audiciju, neka šuti, bude lijepa i zaradi pare.

Ovakvim se pristupom djeci koja se natječu, ali i ona koja su doma i show gledaju na televiziji, poručuje da je vrijeđanje i omalovažavanje sastavni dio uspjeha na estradi.

– Nije jednostavno doći do pobjede. Žiri kandidatima od samog početka govori što ih očekuje na putu do slave i medijske eksponiranosti – komentar je s RTL-a za tportal.
Nadalje, s RTL televizije se opravdavaju izjavom “sve rečeno na setu je dio emisije i licence”, te se pozivaju na Pop Idol, inačicu HTZ-a, u kojem je brutalnost Simona Cowella, tvorca franšize, u ophođenju s kandidatime opće poznata.

Pritisak slave

– U novije vrijeme suočeni smo s emisijama tog tipa u kojima je za djecu potencijalna opasnost u tome što su pri takvim nastupima javno izložena procjenjivanju i komentarima osoba koje nisu uvijek taktične u izricanju mišljenja i ne vode računa o tome kako će dijete doživjeti takvo, katkad podrugljivo i neumjesno, vrednovanje. Nove rizike donio je ‘Supertalent Show’ Nove TV, u kojem se u istoj emisiji zajedno natječu posve mala djeca i odrasli. U takvim emisijama i djeca mlađe dobi su često potaknuta da se ponašaju, odijevaju i komuniciraju poput odraslih, što može biti suprotno njihovim najboljim interesima. U sličnoj su situaciji, primjerice, djeca manekeni’ -, kazala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.
Vijeće za elektroničke medije, ovlašteno za nadziranje televizijskih emisija i zabranjivanje prikazivanja spornih sadržaja, potvrdilo je za tportal da nadziru emisiju, a budući da su zaprimili pritužbu na emisiju Hrvatska traži zvijezdu, analiza sadržaja je u tijeku i javnost će uskoro biti upoznata s njihovom odlukom.

Emisije ovog tipa nije moguće zabraniti, no može se apelirati na roditelje koji moraju odigrati aktivniju ulogu u odluci hoće li njihovo dijete nastupiti u showu ili ne. Na kraju, ‘Hrvatska traži zvijezdu’ postavlja donju dobnu granicu za kandidate od 16 godina, a od djece te dobi se ipak očekuje neka emocionalna zrelost. Dužnost je roditelja i organizatora emisije da kandidate upozore na sve aspekte koje show nosi.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.