Foto: YouTube/Screenshot

Tomislav Ivčić je bio veliki vjernik i domoljub: Evo što se krije iza pjesme Stop the war in Croatia

Autor: I.D.

Cijela Hrvatska je ljetos u Zadru pjevala nezaboravne hitove legende glazbe Tomislava Ivčića. Večer natopljena emocijama sprema se i 2. studenog u zagrebačkom Lisinskom.

‘Htio je da se ta tema čuje puno dalje od Hrvatske’

“Taj jedan spektakl koji je vidjela cijela Hrvatska i svijet htjeli smo dati i njegovom drugom domu, gradu u kojem je proveo pola svog života , to je Zagreb. Radimo dva ista koncerta, a potpuno različita.


Pjevači i prijatelji mog tate, pjevat će za njegovu mnogobrojnu publiku koja je nekada na njegovim solističkim koncertima tamo imala prilike ga slušati uživo. A sada će imati, 30 godina kasnije, prilike slušati i pjevati ponovo njegove pjesme”, priča Izabela Vrtar, kći Tomislava Ivčića za IN magazin.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Ivčić je himnu poklonio i rodnom Zadru – riječ je o Kalelargi. Još prije rata, snimio je i jednu od najljepših pjesama o Međugorju, ali i prvu autorsku ploču religijskog sadržaja u Hrvatskoj.

”On je bio duboko religiozan i smatrao je da bez vjere ne bi bilo ni njega, i da ta kreacija koja mu je bila dana, on je bio dužan ju društvu, ljudima. I to je i radio. I isto kao sve drugo u njegovom životu, taj album je izašao spontano. On ga je snimio na nekoliko jezika, na njemačkom i na engleskom i hrvatskom jer je htio da se priča o Međugorju, i da se ta tema čuje puno dalje od Hrvatske”, rekla je Izabela.

Hit Tomislava Ivčića bacio Plenkovića u trans: Premijer snimljen u izdanju u kakvom ga ne viđamo

‘Mnogi su ga zvali da ostane svugdje’

Baš kao što je ’91. htio da cijeli svijet čuje da Hrvatska vodi obrambeni rat. Zemaljsku kuglu tad je obišla treća njegova himna. Ovog puta, himna miru.

“Mnogi su ga zvali da ostane svugdje. On je 90-ih potpisao s najvećom njemačkom izdavačkom kućom ugovor, prvi Hrvat koji je to napravio za izdavanje albuma na engleskom jeziku. On je bio svjetski čovjek, bio je Hrvat i bio je domoljub koji to nije isticao ekstremistički. Stop the war in Croatia nije ratna pjesma, ona je stvarno pjesma mira i to nekako najbolje opisuje mog oca.”, govori Izabela.
Foto: YouTube

Iako je svojim opusom od više od 200 pjesama i 23 albuma koji su prodani u 2 i pol milijuna primjeraka zadužio hrvatsku zabavnu glazbu, žalosti činjenica da još uvijek nije dobio Porin za životno djelo.

Legenda estrade progovorila o Tomislavu Ivčiću: ‘Zašto se njegove pjesme pjevaju i danas?’

“Mislim da moj otac najmanje što je zaslužio je zaslužio Porina. Da li će se to promijeniti, meni će biti drago ako se promijeni, ako se ne promijeni, moj otac je ostavio ostavštinu koja je neizbrisiva”, govori Izabela.

‘Mi smo sve te ljubavi koje smo ostali’

Ali i obitelj: suprugu Slavicu, sina i dvije kćeri koje je smatrao svojim najvećim uspjehom.
“Ovo je snimka koja prikazuje njega u njegovom prirodnom svjetlu, okružen, s lijeva s njegovom mamom, s desna mojom mamom i pjeva Gdje su sad sve moje ljubavi. Mi smo sve te ljubavi koje smo ostali. Gdje su sad svi moj anđeli, srce mi zatreperi kad vidim tu snimku”, priča Izabela.

Istina o velikom Tomislavu Ivčiću, evo zašto ga estrada nije voljela

Izabeli naviru emocije i pri pogledu na crtež koji joj je otac nacrtao dok je služio vojsku u Crnoj Gori.

”On je obožavao crtati i slikati. Slikao je u kasnijoj dobi na staklu. Ovo je jedan crtež, šest mjeseci nakon što sam je rodila. To je Izabela koja izlazi iz mora kao lijepa, ali ipak neman. I ti detalji Herceg Novog koje je napravio tada. Bio je daleko. Bilo je ono što je bilo često i za vrijeme našeg djetinjstva. On je često izbivao, ali nikad nije ne bio s nama. Ovo mi je najdraža uspomena koju imam od tate, u fizičkom obliku”, otkrila je Izabela.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.