pixabay

TKO SU NAJBOLJI VOZAČI

Autor: Dnevno

Opće mišljenje jest da su žene lošiji vozači, ali koliko je taj stereotip zaista točan?
Sudeći po brojnim rezultatima različitih istraživanja ne može se jasno zaključiti tko su lošiji vozači; muškarci ili žene, ali ono što se sa sigurnošću može utvrditi je da su muškarci skloniji riskiranju i traženju uzbuđenja što logično dovodi do veće opasnosti od prometnih nesreća, te su time i zastupljeniji u prometnoj statistici. Statistički podaci pokazuju kako muškarci sudjeluju u dvostruko više prometnih nesreća u odnosu na žene, dok je vjerojatnost da će žena stradati u prometnoj nesreći 25% niža u odnosu na muškarca.

 

izvor: flickr

 

Zašto vožnja potiče na agresivnost?

Nova studija o lošim navikama prilikom vožnje koju je proveo Insurance.com pokazala je kako su žene sklonije psovati i nositi neprikladnu obuću nego njihovi muški kolege. Studija je pokazala da se čak 75 posto vozača loše osjeća ako psuje pred djecom. Za razliku od žena muškarci su spremni nasilnije odgovarati na uvrede drugih vozača.

Leon James profesor psihologije sa Sveučilišta Hawaii za Insurance. com objasnio je kako su vozači, bez obzira na spol, općenito skloniji izražavati agresivna ponašanja tijekom vožnje, više nego u svakodnevnim interakcijama zbog toga što se osjećaju zaštićeno i ne moraju se aktivno suočiti s drugom osobom. Leon James vožnju je objasnio kao kompetitivnu aktivnost koja potiče agresivnost bez obzira na spol.

Razlike u vožnji između spolova postoje posebice kada su u pitanju riskiranje i traženje uzbuđenja. Gotovo sva istraživanja slažu se da muškarci skloni riskantnim ponašanjima. Traženje uzbuđenja dovodi se u direktnu vezu s razinom testosterona što daje vrlo jednostavno objašnjenje zašto su muškarci skloniji takvom ponašanju.




Nadalje, socijalne norme podupiru stavove prema počinjavanju prekršaja kada je u pitanju spol. Tako je, primjerice, prihvatljivije da muškarci češće voze nakon popijenog pića nego žene. Istraživanja su pokazala da je vjerojatnije da će muškarci biti uključeni u nesreće uzrokovane prebrzom vožnjom, alkoholiziranošću ili većim riskiranjem nego žene, odnosno vjerojatnije je da će uzrok prometnih nesreća koje čine muškarci biti u nepoštivanju prometnih pravila, dok će kod žena uzrok biti loša procjena prilikom vožnje.

Muškarci skloniji prekršajima, a žene pogreškama

Stil vožnje se često ispituje upitnikom o ponašanju vozača u prometu (Driver Behaviour Questionnaire – DBQ) koji razlikuje prekršaje od pogrešaka. Koristeći DBQ, istraživanja su pokazala kako su muškarci skloniji prekršajima, posebice oni koji češće voze, a žene su sklonije pogreškama.




Također je bitno razlikovati vještine vozača povezane sa sigurnošću (koje omogućuju ranije uočavanje i izbjegavanje nesreće) i perceptualno – motorne vještine (povezane s pokretom koje omogućuju interakciju s okolinom). Vještine u vožnji su važne jer ravnoteža između njih odražava stav vozača prema sigurnosti. Istraživanja su pokazala kako muškarci precjenjuju svoje perceptualno-motorne vještine, dok su kod žena zastupljene vještine bazirane na sigurnosti.

Nadalje, istraživanje koje je proveo Institute of Advanced Motorists (IAM) pokazuje kako većina vozača vjeruje da se dobro ponaša za volanom, te da su sigurni za druge sudionike u prometu. Ovo istraživanje također pokazuje da muškarci imaju više samopouzdanja prilikom vožnje na duge relacije. Iz IAM-a vjeruju da je razlog tomu zbog toga što muškarci češće putuju na duže relacije te imaju više iskustva i mogućnosti za razvijanje vozačkih vještina nego žene.

 

pixabay

 

Žene voze sigurnije

Neil Greig, direktor IAM-a objasnio je kako su “žene još uvijek više nervozne u određenim situacijama, primjerice na autocestama i u lošim vremenskim uvjetima, potrebno ih je ohrabrivati da što češće sjednu za volan i tako steknu iskustvo”.

U provedenom istraživanju, pokazano je kako u kućanstvima s dva ili više automobila, muškarci vode više brigu o održavanju automobila.

Jasno je kako muškarci i žene imaju različitu percepciju o tome što znači biti dobar vozač. Dok muškarci prema istraživanjima više uživaju u svojim limenim ljubimcima i pritom češće riskiraju, žene su ipak sklonije brinuti o sigurnosti.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.