Foto: Guliver Image /AP Photo

Titova najbolje čuvana tajna: Njegov miljenik otkrio nepoznat detalj iz diktatorovog života

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Josip Broz Tito je na čelu Jugoslavije bio 35 godina, a sve do njegove smrti predsjednički su se istupi u javnosti uvijek ozbiljno pripremani.

Kako piše Vreme, pojedina ministarstva ili druge institucije davale su pismene prijedloge, a povjerenstvo u njegovom kabinetu, kojeg su zvali “maršal”, sve bi unaprijed razjasnilo.

“Tito je relativno često držao govore u javnosti, ali uvijek u određenoj prigodi, držeći se teme, uvijek iznoseći stav predsjednika države te bi rijetko kad odstupio od unaprijed napisanog teksta. Nikad se ti nastupi nisu pretvorili u nekakvo čavrljanje s publikom, bez obzira kome se obraćao. Stekao sam dojam da mrzi čitati govore koje su mu napisali, iako bi ih prije toga pogledao i odobrio”, govori Ivan Ivanji, beogradski germanist, prevoditelj i publicist, koji je godinama bio Titov prevoditelj.

Pasionirani fotograf

Ivanji priča kako je Tito puno više računa vodio o fotografijama.

“Valjda zato što je bio pasionirani fotograf, nije samo kliktao, nego je čak i sam razvijao filmove”, kaže.

TRENUTAK KADA JE MARŠAL ZAŠUTIO ZA STOLOM! Amerikanac došao Titu i upoznao dečkića kojeg su skrivali cijeli rat: ‘Tko je to?’
Prvu službenu fotografiju Tita kao maršala i šefa države snimio je mladi vojvođanski fotograf Stevan Kragujević. Fotografijom se počeo baviti u rodnoj Senti kao četrnaestogodišnjak, učio kod provincijskih majstora. Negdje oko 1943. snimio je mladu ženu s korpom i guskama, a kada je 1950. pokrenuta “Duga”, prvi ilustrirani časopis u novoj Jugoslaviji, stavljena je na naslovnicu kao “motiv iz vojvođanskog sela”.

“Zato je primljen u tek formiranu Upravu za informiranje, potom prelazi u Tanjug, pa u “Politiku”, razvija se u najznačajnijeg jugoslavenskog fotoreportera i, između ostalog, prati Tita na gotovo svim njegovim putovanjima po svijetu, nastupima u zemlji. Ono što bi Steve vidio i naslikao jedno je od važnih svjedočanstava vremena. Tito je često razgovarao s njim, pitao ga koje uređaje koristi, kakve filmove”, kaže.

Markantno lice

Ljudi u maršalovom uredu pazili su koje će fotografije biti službene, koje državne vlasti koristiti. Tito se obično prikazivao u poluprofilu, markantno lice odlučnog čovjeka.
“Bilo je važno prodati njegov imidž, djelovalo je profesionalno, ali su rekli i da je po tom pitanju “dobra roba koja se lako prodaje”, zaključuje Ivanji.

Ma kakva Ingrid, pogledajte kako je Tito pričao engleski: Ni bomba ga nije spriječila da govori

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.