Foto: Arhiv

Tito je zaprosio Jovanku ovim riječima, a onda je otkrio zašto voli mlađe

Autor: I.D.

Jovanka Budisavljević i Josip Broz Tito bi ove godine proslavili 65. godišnjicu braka. Tim povodom, smo se prisjetili romanse najpoznatijeg para u povijesti bivše države. U biografijama Jovanke i Tita, “S Titom” Blaže Mandića i “Jovanka Broz Titova suvladarka” Aleksandra Matunovića, u detalje je opisan njihov odnos, prosidba i početak braka.

Matunović je bio Titov osobni liječnik, a Mandić je bio blizak Titov savjetnik kojem se često i sama Jovanka povjeravala. Tako je u njegovoj knjizi otkriveno i kako je Tito zaprosio Jovanku, kako su se upoznali i kako je Titova supruga od neuke Ličanke postala obrazovana i otmjena prva dama.


Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina

Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamijenila Davorjanku Paunović Zdenku na mjestu tajnice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno vjenčao 15. travnja 1952. godine.

Foto: Guliver image

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja, ali su brzo nadoknadili. Naime, odmah nakon vjenčanja, Tito je osigurao Jovanki satove o protokolnim susretima, primjerenom odijevanju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmjenu i obrazovanu damu.

Jovankina sestra otkrila zašto ona i Tito nisu imali djecu: ‘Zanijemila sam kad mi je to rekla’

Titov osobni liječnik Aleksandar Matunović u svojoj je knjizi opisao Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htjela naslijediti Tita. Matunoviću je opisala i svoje osjećaje nakon što ju je Tito zaprosio.

‘Bila sam djevojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima’

“Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača”, rekla mu je Jovanka.

Foto: Guliver

Riječi kojima je Tito navodno zaprosio Jovanku: “Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, osobnim gubicima, svakakvim nedaćama i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću.” Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina, ali je Jovanka priznala je da je svejedno ostala zatečena.
Neočekivano saznanje o životu Jovanke Broz: ‘Često je dolazila sva u modricama’

Iako joj je razlika u godinama isprva predstavljala veliku prepreku, priznaje da se kasnije s tim pomirila.

“Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osjetila. Tito je bio pun energije, vitalan”, rekla je.

Ipak, Matunović je tvrdio da je Titova najveća ljubav od svih njegovih žena ipak bila Davorjanka Paunović Zdenka te da bi se sigurno vjenčali da ona nije oboljela od tuberkuloze. Jednom prilikom Tito je Matunoviću detaljno opisao zbog čega ne može odoljeti ženama.
Ovako je Tito pričao o mladim ženama

“Mlado tijelo je čvrsto, jedro, puno topline i životne energije. Oči mladih osoba su pune radoznalosti, žara i požude. Koža mladih žena je baršunasta, meka i vlažna. Znoj djevojaka i mladih žena ima opojni miris i sladunjav ukus. On je najjači prirodni afrodizijak koji djeluje preko čula mirisa i ukusa, a pojačano se luči u trenucima emotivnog uzbuđenja”, navodno je to rekao Tito.

Foto: Guliver Image /AP Photo

Jovanka Broz preminula je u Beogradu 2013. godine u 89. godini života. Usprkos brojnim pričama nikad nije jasno dokazano u kojoj se mjeri Jovanka miješala u državnu politiku. Nikad nije iznijela svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.