fbpx

‘TIHA NOĆ, SVETA NOĆ’ najpoznatija božićna pjesma

Autor: Dražen Krajcar

Na Badnjak 1818. godine prvi put je izvedena danas najpoznatija božićna pjesma Tiha noć, sveta noć (njem. Stille Nacht,heilige Nacht). Dogodilo se to u crkvi sv. Nikole u austrijskom gradiću Oberndorfu, 17 kilometara od Salzburga.

Riječi pjesme Tiha noć napisao je mladi pomoćni svećenik Joseph Mohr 1816. u Mariapfarru, u salzburškom okrugu Lungau. Dvije godine kasnije stihove je pokazao svom prijatelju Franzu Gruberu, učitelju i orguljašu, te ga zamolio da ih uglazbi za dva glasa i zbor uz pratnju gitare. Naime, te godine miševi su progrizli mjehove orgulja, onemogućivši sustav zraka nužan da bi cijevi proizvodile glazbu. Tako je postajala bojazan da će crkva sv. Nikole bez orgulja ostati tiha za Badnjak. Stoga su Mohr i Gruber odlučili da se Tiha noć izvede uz pratnju gitare. Originalni tempo pjesme bio je brz i živahan poput plesne glazbe, dok se danas ta pjesma izvodi obično u laganom tempu.

Tiha noć oduševila je župljane, a ubrzo nakon toga, tirolska obitelj specijalizirana za izradu orgulja Mauracher i pjevačke obitelji popularizirale su pjesmu tako da je postala poznata u cijeloj Europi, a potom i u svijetu.


Ova božićna pjesma danas se pjeva na više od 300 jezika i dijalekata, a snimljena je u raznim vokalnim i/ili instrumentalnim obradama i izvedbama u gotovo svim glazbenim žanrovima. U ožujku 2011. godine Tiha noć, sveta noć ubilježena je na UNESCO-ov popis austrijske nematerijalne kulturne baštine.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.