Foto: G. Mehkek/ Maja Prgomet CROPIX

Thompson posvetio pjesmu Ivanu Pavlu Drugom: ‘Moj narode pozdravimo Boga’

Autor: I.D.

Na današnji dan prije 19 godina preminuo je papa Ivan Pavao II. Poljak Karol Wojtyla bio je jedan od velikana 20. stoljeća, a svojim radom i djelovanjem znatno je utjecao i na povijest Hrvatske.

Ivan Pavao se pokazao kao papa koji je bio veliki prijatelj Hrvatske, a njegove smrti i djelovanja prisjetio se i pjevač Marko Perković Thompson. Na njegovoj Facebook stranici objavljena je pjesma koju je posvetio Ivanu Pavlu Drugom. Taj hit ugledao je svjetlo dana 2008. godine.

“Moj narode pozdravimo Boga. On nam šalje namjesnika svoga, sa nebesa poruka nam stiže. Na krilima vjere sve je bliže. Svu mu ljubav poklonimo, našeg papu pozdravimo. Aleluja! Ivane Pavle II. hrvatski te narod ljubi, u molitvi skupa s tobom stojimo pred dragim Bogom”, započeo je pjevač. “Ivane Pavle II hrvatski te narod ljubi, Isusa i Gospu voli i za božju milost moli. Cijeli život s puno dostojanstva, nosiš breme našeg čovječanstva. Namjesniče ovog Božjeg stada, blagoslovi našu zemlju sada”, stoji u objavi Marka Perkovića Thompsona.

Papa kojeg Hrvati posebno pamte

Podsjetimo, Sveti Ivan Pavao II., rođen kao Karol Józef Wojtyła, bio je papa od 16. listopada 1978. do svoje smrti 2. travnja 2005. Smatra se jednim od velikih državnika 20. stoljeća i utjecajnim duhovnim aktivistom. Njegov pontifikat obilježen je mnogim prekretnicama: bio je jedan od najmlađih papa u modernoj povijesti, a također je imao jedan od najdužih pontifikata.

Bio je prvi papa koji nije bio Talijan u više stoljeća, kao i prvi papa iz slavenskog naroda u istom vremenskom razdoblju. Njegova toplina, neposrednost i karizma ostavili su snažan utjecaj, osobito putem masovnih medija poput televizije, što je omogućilo širenje njegove poruke diljem svijeta.

Tijekom 26 godina pontifikata, posjetio je 130 država, prevalio 1,2 milijuna kilometara i posjetio oko 850 gradova. Aktivno se zalagao za mir, prava naroda na suverenost te je promicao međureligijski dijalog i jedinstvo kršćana. Napisao je i izrekao tisuće govora i dokumenata, uključujući 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija i 41 apostolsko pismo.
Kontroverzni srpski pseudoznanstvenik albanskog junaka Skenderbega nazvao Srbinom pa izljubio albansku zastavu!

Inače, Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio čak tri puta. Bilo je to 10. rujna 1994. godine, a tada je stigao kao “hodočasnik pomirenja”. Drugi pohod Ivana Pavla II. bio je od od 2. do 4. listopada 1998. godine. Imao je posebno povijesno značenje zbog proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Proglasio ga je blaženim u nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici, u kojem se okupilo više od 500.000 vjernika. Treći posjet Hrvatskoj 2003. ujedno je jubilarno, 100. apostolsko putovanje Ivana Pavla II. Tada je posjetio Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Zadar i Rijeku.
Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.