(VIDEO) OPASNOST VREBA IZ SIBIRA: More proključalo, a tlo ispod nogu istraživača se ljulja poput vodenog kreveta

Autor: Dnevno

Ruski su znanstvenici u Arktičkome moru zabilježili najsnažniji izboj metana. Riječ je o opasnome plinu koji kao staklenički plin ubrzava klimatske promjene ili prouzrokuje izlijevanje nafte ili plina dok izbija iz odmrznutog permafrosta.

Znanstvenik Igor Semiletov, koji vodi skupinu od 70-ak znantvenika, izmjerio je šest do sedam puta veću koncentraciju metana od uobičajene. ““Uočeno je more svjetlije od okoline, površine otprilike pet metara četvornih. Prilikom približavanja videli smo kako ključa metan. Iznad vrela izmjerena devet puta veća koncentracija metana”, rekao je Semiletov za Moscow Times.

Predviđanja govore da će nakon 20 godina, metan zagrijati atmoferu 80 puta više, a nakon stoljeća 34 puta više nego što bi to učinila ista količina ugljikova dioksida. Od svih potencijalnih rizika globalnog zatopljenja, odnosno posljedica malog povećanja temperature koji bi moglo nepovratno pokrenuti drastično zagrijavanje, oslobađanje zarobljenih stakleničkih plinova u arktičkom podmorju je najvjerojatnija. No za sada ni znanstvenici nisu jednoglasni koliko je izvjestan.

 

 

Permafrost je tempirana bomba, zato što može osloboditi bakterije. Npr. prije 75 godina u Zapadnome Sibiru pokosila je krdo sobova, a kad su se trupla u lipnju odledila, inficirano je 23 ljudi, od kojih je jedan preminuo.




Ostaci trava i drugih biljaka zarobljenih u vječnome ledu, mogli bi otpustiti nekih 1500 milijardi tona ugljika.

Znanstvenici su još 2014. počeli primjećivati masivne kratere diljem udaljenog ruskog poluotoka Yamal. Kako je tlo postajalo sve toplije i vlažnije, bakterije se počele proizvoditi više metana (koji je, usput, 30 puta potentniji za grijanje atmosfere od ugljičnog dioksida). Ovi džepovi ispunjeni plinom počeli su se stvarati ispod zemlje i u nekom trenutku eksplodiraju, stvarajući duboke procjepe u tlu.

National Geographic

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.