foto: twitter/screenshot

NASA-ina sonda otišla najdalje ikad! Pomoći će nam da shvatimo podrijetlo Sunčevog sustava

Autor: Dnevno.hr

NASA-ina sonda New Horizons preživjela je prelet pored Ultima Thule, najudaljenijeg objekta u svemiru koji je ljudska civilizacija istraživala.

Znanstvenici iz SAD-a potvrdili su da je New Horizons bio u odličnom stanju nakon što je preletio ledenu svemirsku stijenu prije nekoliko sati.

Poruku sonde uhvatila je velika NASA-ina antena koja se nalazi nedaleko Madrida. Poruci je trebalo 6 sati i osam minuta da dođe od sonde do Zemlje.

 




“Imamo zdravu letjelicu. Upravo smo napravili najudaljeniji prelet”, rekla je šefica misije Alice Bowman.

Prva radio poruka sadržavala je samo osnovne informacije o stanju letjelice, ali i potvrdila kako se prelet dogodio te kako je memorija napunjena novim informacijama.

Slike i podaci koje je snimila počet će stizati na Zemlju kasnije u utorak.




 

Predviđeno je bilo da snimi 900 fotografija u nekoliko sekundi koliko je trajao prelet tog objekta na udaljenosti od oko 3500 kilometara.

“Znanost će nam pomoći da shvatimo podrijetlo Sunčevog sustava”, kazala je Bowman.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.