foto: Twitter

Na tamnoj strani Mjeseca već sade biljke, a s pomoću 3D printera planiraju i sagraditi istraživačku bazu

Autor: Dnevno.hr

Kina želi izgraditi međunarodnu bazu na Mjesecu, i to najvjerojatnije koristeći tehnologiju 3D printanja, objavili su iz u ponedjeljak iz kineske svemirske agencije. Početkom prosinca Kinezi su lansirali lunarni modul Chang’e-4 s roverom Yutu-2, koji je 3. siječnja sletio na tamnu stranu Mjeseca.

Po prikupljene uzorke planiraju otići krajem godine. U planu imaju još četiri misije, a pritom im je cilj testirati opremu za izgradnju baze na Mjesecu, najavio je Wu Yanhua, zamjenik šefa svemirskog programa za istraživanje Mjeseca.

“Kina, Sjedinjene Države, Rusija i Europa su u pregovorima treba li sagraditi istraživačku bazu ili stanicu na Mjesecu”, izjavio je Wu.

Letjelica Chang’e-4 na tamnu stranu Mjeseca je iskrcala rover, sondu i spremnik s krumpirom i biljku talijin uročnjak kako bi na Mjesecu testirali ‘mini biosferu’, odnosno proučavali disanje biljaka i fotosintezu.




“Ovo će biti prvi put da možemo istražiti tamnu stranu, proučiti formiranje satelita i njegovu starost”,  objasnili su iz kineske svemirske agencije.

 Prema postojećem rasporedu, Kinezi planiraju Chang’e-5 misijom do kraja godine otići po prikupljene uzorke, a nakon toga će Chang’e-6 prikupiti uzorke s Mjesečevog južnog pola.

Uslijedit će Chang’e-7 sa zadatkom opsežnog istraživanja južnog pola, koji uključuje topografiju, sastav materijala i okruženje. Konačno, misija Chang’e-8 će testirati tehnologiju i obaviti preliminarna istraživanja za međunarodni projekt baze na Mjesecu, najavio je Wu.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.