FOTO: maartenskliniek.nl

MISLIMA KONTROLIRA POKRETE: ‘Osjećao sam se kao prvi čovjek na Mjesecu’

Autor: Dnevno

Dvadesetosmogodišnji Thibault iz Lyona ostao je paraliziran nakon što je pao s balkona visine 12 metara u noćnom klubu te ozlijedio kičmu. Mjesecima se obučavao na sistemu nalik videoigrici da bi stekao vještine neophodne za upravljanje “egzoskeletom”. Sve prirodne pokrete morao je učiti ispočetka.

Kako prenosi BBC, Thibault (koji ne želi da mu se objavi prezime) je rekao da se čineći prve korake u odijelu osjećao kao “prvi čovjek na Mjesecu”. Njegovi pokreti, posebno hodanje, daleko su od savršenih, a robotsko odijelo, odnosno egzoskelet, može se zasad koristiti samo u laboratorijskim uvjetima, kazali su znanstvenici. Thibault je prošao operaciju kojom su mu na površinu mozga ugrađena dva implantata, koji  pokrivaju dijelove koji kontroliraju pokrete. Radi se o značajnom napretku u sličnim pokušajima kojima se želi omogućiti ljudima da kontroliraju udove svojim mislima. “To je daleko od autonomnog hodanja”, rekao je Alim-Louis Benabid, predsjednik izvršnog odbora Clinateca za BBC.

Najprije je vježbao koristeći moždane implantate na virtualnim osobama, avatarima, u kompjuterskoj igrici, a potom je krenuo i u stvarne pokušaje. “Činilo mi se kao da sam prvi čovjek na Mjesecu. Nisam hodao dvije godine. Zaboravio sam kako je to stajati, zaboravio sam da sam viši od puno ljudi u sobi”, izjavio je Thibault.

Egzoskelet težine 65 kilograma djelo je kompanije “Clinatec” i Sveučilišta u Grenobleu. Oprema se još ne može koristiti izvan laboratorija, ali znanstvenici kažu da će nastaviti s unapređenjem ove tehnologije.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.