Pixabay/ Ilustracija

JADRANSKA OBALA U OPASNOSTI: Podizanjem razine mora nestat će gradovi

Autor: Dnevno.hr

Za nekoliko godina hrvatski gradovi doživjet će svoj kraj zbog brzih klimatskih promjena.

Četvero znanstvenika proveli su istraživanje kojim su utvrdili da se oceani zagrijavaju 40 posto brže nego što je to prije pet godina predviđao UN, objavljeno je u časopisu Science. Rekordne iznadprosječne temperature u Hrvatskoj zabilježene se u ljeto 2018. godine.

“2018. će biti najtoplija godina na oceanima na Zemlji u povijesti mjerenja. Tako je i 2017. bila najtoplija, kao što je prethodno najtoplija bila 2016.”, kazao je Zeke Hausfather, analitičar energetskih sustava iz skupine Berkeley Earth.

Dalmatinski gradovi uz obale biti će poplavljeni. Dioklecijanova palača, katedrala sv.Jakova i jezgra Trogira postat će dio ispodmorskih proučavanja.

Ovi spomenici pod zaštitom su UNESCO-a, a ugroženi su zbog prevelikog globalnog zatopljenja o čemu govori znanstvena studija objavljena u časopisu Nature. Mnogi su zanemarili ove rezultate analize, no objavljena karta koja prikazuje jadransko priobalje u Dalmaciji te sjever Jadrana, Kvarner i Istru jasno pokazuje koliko je stanje ozbiljno. Podizanje razine mora za čak 2.2. metra uz ekstremne oluje dovest će do strašnih posljedica.

Prema podacima, prvo će nestati Stari grad u Dubrovniku, potom Stari Grad na Hvaru, a zatim stara jezgra Trogira i katedrala sv.Jakova u Šibeniku. U Istri najviše je ugrožena Eufrazijeva bazilika u Poreču.

Podizanje razine mora ugroženo je o 49 UNESCO-ovih spomenika na obali, a samo je dva moguće spasiti od katastrofe rastavljanjem, preseljenjem i ponovnim sklapanjem na neku višu nadmorsku visinu. Jedan od tih je katedrala Sv. Jakov u Šibeniku.




Pročitajte više na: https://www.express.hr/znanost/oceani-ce-se-izliti-u-trogir-sibenik-dioklecijanovu-19497 – www.express.hr

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.