flickr

Wi-Fi s ekstremnim brzinama na kraćoj udaljenosti

Autor: M.Ko.

Prvi od uređaja koji bi imali implementiranu tehnologiju mogli bi biti Blu-ray playeri koji bi mogli slati signal visoke razlučivosti bežično do kompatibilnog TV uređaja.

Udruga Wi-Fi izjavila je da se udružuje sa Wireless Gigabit Savezom, ili WiGig, koji razvija načine kako iskoristiti frekvencijski pojas od 60 gigaherca za slanje podataka na ekstremno visokim brzinama između uređaja koji su u istoj sobi.

Tehnologiji će vjerojatno trebati dvije godine da se pojavi u proizvodima. Prvi od uređaja koji bi imali implementiranu tehnologiju mogli bi biti Blu-ray playeri koji bi mogli slati signal visoke razlučivosti bežično do kompatibilnog TV uređaja. Kasnije, prijenosni uređaji poput video kamera mogli bi dobiti mogućnost slanja videa bežično.

Zasebna grupa, WirelessHD Konzorcij, razvija tehnologiju koja koristi isti frekvencijski pojas sa istim ciljevima. Oni su stigli malo dalje u razvoju. U početku su mislili koristiti tehnologiju samo za prijenos video i audio zapisa, no nedavno su proširili mogućnosti i na mrežne usluge, baš kao WiGig.

John Marshall, predsjednik WirelessHD Konzorcija, rekao je da je njihova tehnologija prikladnija za prijenos video zapisa visoke kvalitete, a manje za korištenje u prijenosnim uređajima.

Moguće je da će tehnologije koegzistirati. Nekoliko moćnih proizvođača računalne i potrošačke elektronike su članovi obje grupe, uključujući Intel, Samsung, Panasonic i Toshibu.

Autor:M.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.