gigapan.org

Prošećite kroz Dubai – odmah

Autor: dnevno.hr

Virtualnu šetnju arapskim emiratom omogućilo je 4.250 fotografija čije snimanje je trajalo tri i pol sata i koje zbrojene nude razlučivost od 45 milijardi piksela.

Fotograf Gerald Donovan snimio je najveću fotografiju na svijetu koristeći se specijalnom Gigapan robotskom kamerom iznimno visoke rezolucije. Panoramski snimak Dubaija sastoji se od impresivnih 45 gigapiksela (45.000.000.000 piksela), a u printanom obliku bio bi veličine 1.200 jumbo plakata, piše Wired.

Fotografija arapskog emirata sastoji se od 4.250 fotografija čije snimanje je trajalo tri i pol sata. ‘Namjera ovog pothvata bila je tehnički test aparata. Željelo se istražiti limite hardvera i softvera koji su nam dostupni’ komentirao je Donovan.

Prethodnice ovoj fotografiji bile su snimke manje rezolucije, ali ipak uistinu impresivni prikazi Pariza (26 gigapiksela) i Praga (18 gigapiksela). Iako smo u ovom tekstu pažnju usmjerili na Dubai, Gigapan Epic visoko rezolutnom kamerom snimljeno je već mnoštvo ovakvih panoramskih pogleda koje svojom jasnoćom i detaljima zaista pomiču granice tehnoloških dostignuća omogućavajući nam da na istoj fotografiji vidimo cijeli grad, ali i tablicu na automobilu parkiranom ispred neke trgovine.

Snimak Dubaija okinut je Canonovom 7D kamerom, a uz pomoć Gigapanovih inženjera Donovan je uspio spojiti tisuće fotografija u jednu koristeći se Autopano softverom za spajanje fotografija.

Najveću fotografiju na svijetu možete pogledati na gigapan.org stranici, gdje se uz virtualnu šetnju po Dubaiju nudi čitav niz impozantnih fotografija (most popular) koje su satkane pomoću iste tehnologije i koje nude ugodnu zabavu i gotovo beskompromisnu slobodu u izboru detalja.


Prošetajte Sikstinskom kapelicom – odmah

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.