flickr

Prilikom demonstracije, Flash Player srušio se dva puta

Autor: M.Ko.

Kod demonstracije Flash Playera, Ryan Stewart je prikazao stranicu na svom Nexus One telefonu, nekoliko trenutaka kasnije cijeli pretraživač se srušio, a Ryan je rekao 'Upssss!'

Nema ništa gore nego biti na pozornici ispred gomile inženjera i programera, i da vam se vaša demonstracija proizvoda dva puta ‘sruši’. Zapravo, jedino gore od toga je ukoliko se zovete Adobe i proizvod koji predstavljate je Flash koji se ruši na mobilnom uređaju, tjerajući ljude da se zapitaju da li je Steve Jobs bio u pravu oko stabilnosti Flasha.

Ovakav scenarij dogodio se prošlog tjedna na FlashCamp događaju u Seattleu. Evanđelist Flash platforme Ryan Stewart demonstrirao je Flash Player 10.1 na Nexus One telefonu kada su stvari krenule zlo i naopako.

Što se dogodilo

– Na svom Mac računalu, Ryan je prikazao stranicu pod imenom Eco Zoo. To je prilično intenzivna Flash stranica puna 3D renderiranja, bogatih interakcija i slatkih malih likova. Tada je prikazao istu stranicu na svom Nexus One telefonu. Stranica se pojavila na nekoliko trenutaka na ekranu te se cijeli pretraživač srušio. Ryan je rekao ‘ Upssss! Ah, beta verzija je, a ovo je intenzivan primjer. Ajmo pokušati ponovno.’ Pokušao je ponovno i dobio je isti rezultat. Onda je rekao publici, ‘ Hm, ova ne bude radila, ali ima li netko neku Flash stranicu koju bi htio vidjeti kako radi?’. Netko iz publike je viknuo ‘Hulu’. Ryan je odgovorio, ‘Hulu ne radi’, i nakon toga završio svoju demonstraciju, govoreći ljudima ukoliko žele probati neke stranice neka mu se jave kasnije i da će im on dati svoj Nexus One da se poigraju – vjerno je sve opisao na svom blogu Jeff Croft, član razvojnog tima u Seattleu.

Ipak je beta verzija

Da budemo pošteni, Croft je dodao da problem sa Hulu stranicom možda nije do Adobea nego više do samog Hulua, no nitko ne zna za sigurno. Također, dodao je da Flash na Androidu je beta verzija, što znači da je za očekivat da se ‘ruši’ i bude nestabilan.

Ipak, demonstracija koja se ruši ne pomaže da se zadobije povjerenje oko proizvoda ili da se dokaže kako je proizvod skoro spreman za komercijalnu upotrebu. Pod normalnim okolnostima, rušenje aplikacije na njenom predstavljanju pred programerima i inženjerima ne bi bila nikakva velika stvar. No zbog javnog ‘spariranja’ između Adobea i Applea oko Flasha učinilo je ovu vijest posebno zanimljivom.

Vjerojatno je Steve Jobs ovaj kiks Adobea dočekao sa posebnim zadovoljstvom, jer je potvrdio sve njegove tvrdnje oko Flasha.

Autor:M.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.