Pogled na Android O – što nam to novi OS donosi?

Autor:

Da bi se osigurali korisnici, Google uvodi novu sigurnosnu značajku

Prije nekoliko mjeseci najavljen je novi Android kodnog imena Android O. Sada je Google na svojoj I/O 2017. konferenciji predstavio svoj novi sustav, a mi ćemo vam u nastavku predstaviti nekoliko najvažnijih i najzanimljivijih značajku tog operativnog sustava.

NOVI EMOJIJI

Google je dizajnirao novi set emojija koji sada izgledaju šarenije i bliže temi crtanih filmova. Plan je olakšati primaocu dešifriranje onoga što je pošiljatelj mislio reći.

 

SLIKA U SLICI

Svakako jedna od najatraktivnijih promjena. U novom Androidu možete nastaviti video poziv u Duo-u ili nastaviti gledati video započet u Chromeu koristeći PiP (Picture in picture) mod. Aktivira se jednostavno – samo pritisnete Home tipku kada je video aktivan i Android O se pobrine za ostatak.

 

PREČACI APLIKACIJA I WIDGETI

Već je Android Nougat omogućio korisnicima otvaranje aplikacijskih prečaca dugim pritiskom na ikonu. Sa Androidom O je to malo prošireno, pa sada možete pristupiti aplikacijskim widgetima preko shortcut menija.

 

PAMETNI ODABIR TEKSTA

U beta verziji nadolazećeg Androida ovo još nije dostupno, ali imamo neke prikaze kako će to raditi kada dođe. U osnovi, Android bi trebao identificirati odabrani tekst, bilo da je riječ o telefonskom broju ili adresi. Na temelju identifikacije bit će vam ponuđene radnje, poput nazovi, provjeri Google Mape i drugo.

 

SIGURNOSNO SKENIRANJE APLIKACIJA

Da bi se osigurali korisnici, Google uvodi novu sigurnosnu značajku. U postavkama aplikacija, pod stavkom Sigurnost, imat ćete pregled povijesti skeniranja aplikacija i oznaku kada je posljednji put skeniranje izvršeno.

 

AUTOMATSKO AKTIVIRANJE WI-FIJA

Kada isključite Wi-Fi na svome uređaju, više nećete morati misliti o tome kada ga treba opet uključiti. Android O nudi mogućnost da se Wi-Fi pali automatski kada se približite sigurnoj, poznatoj mreži, poput one u vašem domu.

PROMJENA OBLIKA APLIKACIJA

Još nije jasno da li će ova značajka biti dostupna svim Android korisnicima ili samo onima koji koriste Pixel. Dugim pritiskom na Home screen i odlaskom na Postavke ćete isto moći provjeriti. Ova mogućnost nudi slobodu odabira oblika aplikacija – pravokutni, valjasti i dr.

 

SMANJENJE UOBIČAJENIH NOTIFIKACIJA

Uobičajene notifikacije, kao što je prikaz dostupnih Wi-Fi mreža, obavijesti o ažuriranjima i slično, će biti manje istaknute. Kako će to točno izgledati nismo još sigurni, a prema slici Android bi mogao pokazivati samo broj notifikacija kojima ćete onda normalno pristupiti pritiskom na ekran.

 

NOVI IZGLED BRZOG IZBORNIKA

Brzi izbornik će poprimiti novi izgled uključujući i prisutne ikone.

 

APLIKACIJSKE NOTIFIKACIJE

Oznake na aplikacijskim ikonama neće vrijediti samo za iOS. Android O isto uvodi novost po tom pitanju, a riječ je o točkama na aplikacijskim ikonama koje označavaju obavijest odnosno upozorenje na čekanju. Naravno, kome se ne sviđa isto može isključiti u postavkama.

 

OSTALO

Od noviteta koje nismo spomenuli, valja još istaknuti Autofill lozinki, prilagodba noćnog svjetla, sitne promjene u postavkama baterije i novi izgled menija Postavki. Vidimo da naš čeka puno promjena koje s oduševljenjem očekujemo.

Original možete pronaći na itrendovi.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.