Epa

Nema više WhatsAppa: Europska komisija svojim zaposlenicima poručila da koriste Signal!

Autor: Dnevno

Europska komisija je na svojim internim informativnim pločama obavijestila svoje zaposlenike kako je “Signal odabran kao preporučena aplikacija za javnu komunikaciju instant porukama”.
Podsjetimo, Signal je besplatna aplikacija temeljena na otvorenom kodu koja koristi enkripciju podataka na oba kraja komunikacijskog kanala.

Upravo zbog činjenice da omogućuje slanje šifriranih poruka, fotografija i drugih multimedijskih datoteka, ali i glasovnih poziva, pojedinom primatelju ili cijeloj grupi, mnogi ga smatraju sigurnijom alternativom, piše portal Zimo.

Mnogima je dodatni plus u korist Signala i činjenica da ga podržava (i održava) neprofitna zaklada. Odabir Signala kao službene aplikacije za komunikaciju između službenika i javnosti jedan je od prvih koraka u jačanju kibernetičke sigurnosti europskih institucija.

Posljednji slučajevi sigurnosnih propusta u WhatsAppu, kao i slučaj hakiranja Jeffa Bezosa, ali i Facebookov plan da ujedini komunikacijske platforme Messengera, Instagrama i WhatsAppa, mnoge su natjerali da razmisle o prebacivanju na neku drugu aplikaciju pa tako vjerojatno i Europsku komisiju.

Već je ranije najavljeno stvaranje nove europske strategije kibernetičke sigurnosti koja bi obuhvaćala osnivanje zajedničke jedinice za kibernetičku sigurnost, a koja bi djelovala na razini cijele Europske unije. Zasad je ojačana kibernetička sigurnost u komunikaciji e-mailovima i u razmjeni dokumenata, a uvođenje Signala trebalo bi ojačati i neformalnu komunikaciju na svakodnevnoj razini.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.