Pixabay

Imamo li razloga za brigu? Sve više korisnika želi izbaciti lozinke iz upotrebe i ‘plaćati’ šarenicom oka, selfijem ili otiskom prsta

Autor: Dnevno.hr

Biometrijsku tehnologiju sve popularnija

Značajna većina korisnika – njih čak 93% – prilikom autorizacije plaćanja ili drugih financijskih usluga bi radije koristili biometriju nego lozinku, objavila je kompanija Mastercard.

Kažu kako to ne iznenađuje jer je korištenje biometrije (otisak prsta, skeniranje šarenice, selfie) sigurnije, a ne iziskuje ni nepotrebnu gnjavažu vezanu uz prisjećanje lozinke.

Istovremeno, ističu iz te kompanije, 92% bankarskih stručnjaka želi uvesti biometrijsku tehnologiju, no tek 36% donositelja odluka uključenih u implementaciju biometrije smatra da ima odgovarajuće iskustvo.

Mastercard i Odjel za računalnu znanost Sveučilišta u Oxfordu, priopćili su, udružili su snage kako bi istražili ovu tehnologiju te osmislili smjernice koje trebaju pomoći bankama kako bi bolje razumjele i uspješno implementirale mobilnu biometriju u svakodnevni život korisnika.

Ajay Bhalla, predsjednik za rizik u poslovanju i sigurnost u kompaniji Mastercard, komentirao je istraživanje na blogu te je rekao: „Učinkovita mobilna biometrija omogućava ljudima da odmah pristupe svojim financijskim informacijama ili izvrše plaćanje. Pokreće se trend budućnosti bez lozinki, gdje je digitalni identitet ono što jesmo, a ne ono čega se sjećamo.“

Mastercard je inače već uveo biometrijsku tehnologiju u segment plaćanja. Mastercard Identity Check Mobile – korisnici kartica potvrđuju svoj identitet skeniranjem otiska prsta na pametnom telefonu ili putem tehnologije prepoznavanja lica snimanjem selfieja.

“S obzirom na očekivanja da će globalna prodaja pametnih telefona dosegnuti 400 milijardi dolara do sljedeće godine, ljudi sve više imaju pristup alatu koji omogućava mobilnu biometriju. Inicijativama poput suradnje sa Sveučilištem u Oxfordu kompanija Mastercard potiče široku primjenu mobilnih biometrijskih rješenja u financijskim uslugama”, stoji u priopćenju Mastercarda.

Ajay Bhalla je također izjavio: „Ovaj je izvještaj ključan za ubrzavanje implementacije mobilne biometrije za potrošače i industriju, ali ključna je suradnja. To možemo postići samo ako industrija, akademska zajednica, vlade i proizvođači tehnologije razumiju i pridonose evoluciji mobilne biometrije“.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.