Digitalizacija i nove tehnologije u transportu na Intraslaw konferenciji

Autor: dnevno.hr

Konferencija INTRANSLAW Zagreb 2017 će se održati od 12. do 13. listopada 2017. godine u u Kongresnom centru Forum Zagreb

Program Europske komisije za buduću mobilnost u EU predstavlja sveobuhvatni paket mjera regulacije i potpora koje imaju za cilj stvoriti čistu, konkurentnu i povezanu mobilnost za sve i dopustiti Europi da bude predvodnik u oblikovanju buduće mobilnosti. Jedno od ključnih pitanja je potreba za ubrzanjem prelaska Europe prema mobilnosti bez emisija – EU treba cjeloviti pravni okvir koji će omogućiti djelovanje u području čistih tehnologija uz pomoć poboljšanih emisijskih normi i s uvođenjem niskougljičnih goriva.

Na globalnoj razini sve brže dolazi do inovacija, tržišno natjecanje sve je veće, a automobiliski sektor suočava se s procesom temeljite transformacije. Norme za emisije ugljičnog dioksida koje vrijede na razini EU snažan su pokretač inovacija i učinkovitosti i pridonijet će jačanju konkurentnosti te pripremiti teren za vozila s niskom razinom emisije i bez nje na tehnološki neutralan način. Komisija je već započela rad na reviziji normi u pogledu ugljičnog dioksida za automobile i kombije za razdoblje nakon 2020./2021. Opcije obuhvaćene revizijom obuhvaćaju posebne ciljeve za vozila s niskom razinom emisije i/ili bez emisije. Komisija razmatra i norme EU za teška vozila.

Izazovi za automatizaciju višeg stupnja i nove generacije komunikacijskih tehnologija još su uvijek veliki. Provođenje opsežnog ispitivanja na otvorenoj cesti ključno je za ostvarivanje napretka u tehnologiji, jačanje suradnje među različitim akterima i bolju prihvaćenost u javnosti. Mobilnost se ubrzano mijenja. Na početku ere povezanih i automatiziranih vozila, zajedničke mobilnosti, nulte emisije te lakog mijenjanja vrsta prijevoza, vrijeme je za pripreme za budućnost mobilnosti u EU koja mora prijeći s današnjih rascjepkanih prometnih mreža na integriran, suvremen i održiv sustav mobilnosti povezan s energetskim i digitalnim mrežama, a građanima i tvrtkama se moraju nuditi sigurna, pametna i praktična rješenja za mobilnost diljem Europe.

Ovo je samo jedna od zanimljivih tema iz područja transportnog prava koje nas očekuju na 2. Međunarodnoj konferenciji transportnog prava i prava osiguranja – INTRANSLAW Zagreb 2017. Uz navedenu temu, na konferenciji će se raspravljati i o alternativnim gorivima u pomorskom prometu, Forumu za digitalni promet i logistiku i programu za digitalnu transparentnost i interoperabilnost, cyber budućnosti pomorskih rizika i osiguranja, uvođenju elektroničke teretnice u hrvatsko pravo, elektronskom teretnom listu (e-CMR) i drugim aktualnostima iz ovog područja.

Konferencija INTRANSLAW Zagreb 2017 će se održati od 12. do 13. listopada 2017. godine u u Kongresnom centru Forum Zagreb. Otvoren je prostor za znanstvenu i stručnu raspravu na temu”Transportno pravo ususret budućnosti” te brojnih aktualnih pitanja vezanih uz ovo opsežno i dinamično pravno područje.

Za sudjelovanje na konferenciji kao slušač je potrebno registrirati se najkasnije do 9. listopada 2017.g. putem službene web stranice www.intranslaw.eu  i ispuniti obrazac u rubrici o konferenciji. Konferenciju organiziraju Hrvatsko društvo za transportno pravo, Pravni fakultet u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Institut za međunarodno transportno pravo iz Rouena. Glavni sponzor je Croatia osiguranje d.d.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.