FOTO: Kristijan Jalšić/Happy FM:

Tamburaška legenda: ‘Nekad su nas zbog Vile Velebita prijavljivali, danas su takve pjesme nebitne’

Autor: G.B.

U Special Happy Showu gostovao je Stanko Šarić, frontmen Najboljih hrvatskih tamburaša, nekadašnjih Zlatnih dukata. Slušateljima Happy FM-a je otkrio zašto su mijenjali kultni naziv, ali i kako je bilo pjevati domoljubne pjesme u ratno doba.

Stankov glas s godinama je postao zaštitni znak i simbol Slavonije, a njihove pjesme bude emocije i diraju ravno u srce slaveći život, ravnicu, ljubav prema domovini, nostalgiju za prošlim vremenima… Javnost ih je upoznala pod imenom Zlatni dukati koje im je osmislio bivši menadžer Josip Ivanković, koji je preminuo prije par mjeseci, a dečkima je radi nesuglasica zabranio koristiti ime.

“Pokoj mu duši, bio je prilično isključiv u svojim stavovima i nikako nije htio popustiti u toj svojoj, ne znam kako bih to nazvao, jednoj isključivosti, hajdemo reći najljepšu riječ moguću”, rekao je Šarić.

FOTO: Kristijan Jalšić/Happy FM:

‘Nismo znali što napraviti’

“Moram primijetiti da Najbolji hrvatski tamburaši i nije baš nešto pretjerano kreativno ime, kako to da ste pristali na njega?”, upitao je Elvis Mehičić.

“To je užasno kreativno ime, samo je užasno bedasto.  Tako da ne znamo što je tu zapravo vrjednije, da li to što je bedasto ili kreativno…Moram reći da je to ime kreirao i prvi put izrekao pokojni Miroslav Lilić, doajen televizijskog posla”, ispričao je.

“On je u trenutku kada smo se mi zapravo sukobili s tim našim bivšim menedžerom, a u tom smo trenutku objavili naš album i već je bilo otisnuto 3000 primjeraka, rekao ma baš nas briga, vi ste meni najbolji tamburaši u Hrvatskoj, mi ćemo lijepo staviti vašu sliku i staviti najbolji hrvatski tamburaši i on je to tako stavio, išlo je to dobro. Međutim, kada je to ime trebalo braniti u medijima mi nismo znali što napraviti”, rekao je te dodao kako je bivši menadžer je televizijama i radio postajama poslao dopis o zabrani korištenja imena.

FOTO: Kristijan Jalšić/Happy FM

Branili domovinu nacionalnim simbolom

“Mi smo se nadali da ćemo u nekom sudskom postupku doći u posjed tog našeg imena. Nažalost, ni nakon 20 godina nismo to uspjeli i stvar je ostala takva kakva je. Mi smo morali bedastoću toga imena braniti i dalje. Nije lako, ali preživjeli smo. Tako da se tješimo kad smo u tim, rekao bih, najgorim mogućim okolnostima preživjeli svih ovih 20 i više godina, onda nas valjda ništa neće ubiti.  Šalim se, naravno, polako vrijeme stiže i nas, ali još uvijek se ne damo i naravno ja se uvijek moram javnosti ispričavati zbog tog groznog imena”, ispričao je.
Priča o imenu je dugačka tvrdi Stanko, a jednom će, otkrio je slušateljima Happy FM-a vjerojatno sve okolnosti staviti na papir. Fascinantno je i glazbeno sudjelovanje Zlatnih dukata u vremenu stvaranja Hrvatske. Moglo bi se reći kako su oni domovinu branili nacionalnim simbolom tamburicom.

Ecija Ojdanić u selu pokraj Thompsonovih Čavoglava pokrenula zanimljivu manifestaciju
“Imali smo u početku doduše i problema, dakle radi pjesme su nas ujutro doušnici prijavljivali policiji, pa nas je policija vodila na razgovore i saslušavanja što mi to sviramo i tako dalje… Još je to bilo vrijeme, dakle, vrlo čudno…Mi smo izvodili ‘Ustani bane’, ‘Vila Velebita’, što je sada potpuno normalno i više čak nije ni zanimljivo ljudima, nažalost”, ispričao je Šarić u gostovanju.

Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.