Foto: Instagram

‘TA DEGRADACIJA, TO JE NAJGORE KAD OSJETIŠ!’ Ivana Kindl o alarmantnom šikaniranju hrvatske glazbe: ‘Pjesma ne prođe zbog sistema…’

Autor: Š. P.

Situacija na domaćoj glazbenoj sceni je alarmantna – i to ne samo zbog zabrane održavanja koncerata. Mnogi, naime, smatraju da formatirane radio postaje ubijaju glazbu, ponavljajući stalno iste pjesme te istovremeno ne davajući novim pjesmama, zvukovima i izvođačima da se probiju u širi krug slušatelja.

Velika većina glazbenika to misli, ali rijetko tko se usudi načeti temu šikaniranja i očite diskriminacije jednog dijela izvođača. Ivana Kindl o toj je temi progovorila na primjeru vlastitih pjesama “Bond” i “Ostavljaš me samu”.

“Kad su mi neki glazbeni kritičari napisali da im je posljednji singl ‘Bond’ jedna od naj pjesama u karijeri, znala sam da neće proći najbolje u radijskom eteru, a zbog toga nema niti brojke na You Tubeu. Jer pjesme tog tipa nisu formatirane pa teže dolazi do ljudi koji slušaju radio… Bilo bi dobro da svi imaju jednaku šansu vrtjeti se jer radio je još uvijek važan medij. Možda ne toliko mlađoj generaciji, ali srednjoj i starijoj da. I tako moj ‘Bond’ ne može doći do svih slušatelja i tako neke pjesme ostanu nezasluženo ispod radara”, napisala je Ivana o pjesmi koja na YouTubeu, dva i pol mjeseca nakon objave, ima devet tisuća pregleda.

“Glazbenici koji ne pripadaju klanovima, lobijima često ostanu na margini i samo ih luda ljubav prema glazbi drži. I nada da će se stvari jednom promijeniti… Neki stariji izvođači imaju respect i prolaze uvijek, ma kakvu pjesmu napravili. Neki, ne svi. Izdavanje singlova danas je mnogima grč jer ne znaju kako će proći u eteru. Ulože se novci u snimanje pjesme i spota, pjesma ne prođe zbog sistema iako je super i što onda?”, zapitala se glazbenica koja je na sceni više od dvadeset godina.

“Evo recimo, zašto ova pjesma ‘Ostavljaš me samu’ nije bolje prošla? Sad nakon svega, uvjerena sam da bi rasturila top ljestvice i postala hit da ju je pjevala recimo Nina Badrić koja je poznata po lijepim baladama. Ta degradacija, to je ono najgore kad osjetiš, osobito kad znaš da je nešto dobro”, priznala je.




Nakon što su neki mediji u naslovima potencirali rečenicu s Ninom Badrić, dodala je: “Ne želim da ispadne da smatram da je Nina Badrić dio klanova, zato što sam napisala da bi moja pjesma bila hit da ju je ona otpjevala. Ninu pratim od početka njezine karijere i sve je svojim radom, trudom i talentom postigla početkom devedesetih, kad su se glazbenici više cijenili i jedna je od najvećih pjevačkih zvijezda”, zaključila je Ivana Kindl.

Za svoj je stav mahom dobila podršku, ali i nekoliko drukčijih stavova. “Ti da si u prošlosti imala dobru stvar, vjeruj mi da bih te i slušao… Imaš glas… Ali se cijelo vrijeme tražiš”, iskreno joj je napisao jedan pratitelj.

“Od mlađih pjevačica, ti si mi uvijek bila najbolja”, nahvalio ju je kolega Alen Vitasović.




“Potpisujem sve…Ja primjerice ne mogu sama, nisam dio nikakvog klana, svaki put imam grč kod pjesme i spota jer znam da i ako je pjesma sjajna neće proći. I onda pomisliš čemu sve to. Ima li smisla? Onda budem tužna jako jer je glazba moja prva ljubav. Kroz nju živim. Mogu raditi sto poslova i biti plaćena dobro, ali ništa me ne može ispuniti kao trenutak kad pjesmu darujem ljudima”, napisala je mlada pjevačica Antonia Dora Pleško.

“Jednom mi je jedan biznismen u glazbi rekao da se moramo odlučiti proizvodimo li glazbu za radio, šatore ili diskoteke (za pijane mase), klubove (za urbanu publiku) ili evente. Kada to odlučimo onda se moramo prilagoditi toj niši i mislim da tu negdje leže neki odgovori”, dodala je Sanja Parmać iz grupe Gelato Sisters.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.