Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL, Ilustracija

Svoju stotu godišnjicu Francuski institut slavi filmovima u programu  Rendez-vous au cinéma diljem Hrvatske

Autor: M.T.

Svi koji ovih dana žale za preminulom legendom francuskog filma Jean-Paulom Belmondom moći će uskoro vidjeti  film “Ludi Pierrot” Jean-Luca Godarda iz 1965. godine, romantičnu dramu u kojoj naslovne uloge glume Belmondo i Anna Karina. 

Samo je to jedan od šest naslova kojim Francuski institut u Hrvatskoj slavi stotu obljetnicu svoga  postojanja tijekom koje su u Zagrebu gostovale brojne izložbe, održavana predavanja i festivali na kojima su se gosti upoznavali s velikom francuskom kulturom preko književnosti, glazbe, kazališnih predstava i filmova.

Svečani filmski program sastoji se od šest naslova koji predstavljaju različite estetske trendove suvremene francuske kinematografije, a koji su bili višestruko nagrađivan i privukli i mnoštvo gledatelja u kinodvorane.

Ovogodišnji filmski rendez-vous, kako najavljuju organizatori, održat će se od 17. rujna do 17. listopada u ukupno 32 nezavisna kina diljem Hrvatske.
Program je nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže, kina Tuškanac, Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ovogodišnji Rendez-vous au cinéma će biti prilika za gledanje ili ponovno gledanje filmova koji predstavljaju veliku raznolikost stilova: od čarobne, svjetski poznate komedije “Amelie”, introspektivne drame “Skafander i leptir”, preko višestruko nagrađivanog “Adelinog života”, Ozonovih “8 žena”, film koji je gotovo nemoguće žanrovski kvalificirati,
animiranog filma za široku publiku “Avantura na Sjeveru” do ekološkog dokumentarca “Sutra”.

Povodom otvorenja programa u nezavisnim kinima, u suradnji s Kinom Tuškanac i Animafestom, 17. rujna s početkom u 19 sati održat će se projekcija animiranog filma “Izgubio sam svoje tijelo”, iznimnog djela redatelja Jérémy Clapina, što je ujedno i regionalna kino premijera filma.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.