Svjetski rat Z (2013) – Iznadprosječno žanrovsko ostvarenje prostituirano zbog kino profita

Autor: Marko

Konačni dojam je takav da je film u svakom slučaju žanrovski iznadprosječan, no s obzirom na ogroman književni kapacitet kojeg su autori imali - sve je 'prostituirano' zbog raznolike kino publike. Čim kada se 'suptilno nahođenje' u filmu ponavlja 5-6 puta, jasno je da se cilja na američku publiku. Šteta, jer smo mogli nazočiti kultnom remek-djelu, a ovako je sve zapelo u pretencioznoj propagandi i nedovoljno sofisticiranim 3D efektima. Sva kvaliteta filma je zbog odlične knjige, a svi nedostaci zbog samog filma.

Naslov filma:

World War Z (2013) – Akcija / Drama / Horor

Ocjena:

IMDB – 7.4 / MC – 62

Budžet:

190 milijuna dolara

Redatelj:
Marc Forster – Iznimno talentirani njemačko-švicarski redatelj do sada je oduševljavao svojim nenametljivim no isto tako vrhunskim filmovima za koje je osvajao i Oskare. Iako nije toliko eksponiran i ne teži blockbusterima, jednom je ipak morao popustiti. Rezultat je neloš i dinamičan film, no zbog manjkavosti knjiške ekranizacije nije mogao ostvariti puni potencijal.

Glumci:

Brad Pitt – Najpoznatiji svjetski glumac gotovo rutinski odrađuje vrlo solidne uloge. Ovdje je upravo onakav kakvim ga se i očekuje, nenametljivo-nametljiv, poglavito zbog zvjezdanog statusa i izgleda, te je uvijek vrhunski mamac za kino dvorane. Možda nije konzistentno izvrstan kao DiCaprio, no zasigurno duže drži povlašteni holivudski pijedestal.
Mireille Enos – Epizodna televizijska glumica široj publici najpoznatija po ulogama u serijalu 'The Killing' i filmu 'Gangster Squad' nije razočarala i vrlo se dobro uklopila u tečan scenarij. Nakon ovog filma vrlo vjerojatno će dobiti daleko bolje ponude.

Film pogledajte:

Cinestar – Branimir Centar, Arena IMAX, Avenue Mall

Komentar:

Prizor u bjeloruskom avionu, kaos i Brad Pitt a.k.a. Gerry Lane, inspektor UN-a kuca na vrata pilota. Vrata se otvaraju, a pilot je ni manje ni više nego Nikola Đuričko, srpski glumac poznat po legendarnoj ulozi Švabe u 'Vratiće se rode'. Osim neprikosnovenih zombija, ovo je definitivno jedan od upečatljivijih trenutaka filma, no ne i jedini. Film je konstantan, bez većih uspona i padova, zombiji nisu klišeizirani i odgovaraju smislu književnog predloška, a glumci sasvim solidno nose radnju. Ideja je također nešto drugačija od tipičnih srazova ljudi i 'neumrlih', pa nećete dolaziti u iskušenje da sve nazovete patetičnim i nemogućim. Pošto su izostavljeni hektolitri krvi, kidanja članova obitelji i politička nekorektnost, vidljivo je kako je sve prilagođeno širokim masama – što ne znači da je to nužno i loše.

Zamjerke su ono što uvijek dolazi kada se priča o ovom žanru, a to su upravo zombiji. '28 dana poslije' i '28 tjedana poslije' su po mom osobnom sudu daleko najbolji zombi filmovi i zbilja ih je teško nadmašiti. Ozbiljnost i sam model mogu izazivati određene paralele, no kvaliteta ipak nije na toj razini. Knjiga autora Maxa Brooksa poprilično je orijentirana i na državna uređenja nakon kolapsa što nismo u dovoljnoj mjeri vidjeli u filmu, kao što nismo doznali ni odakle zaraza, tko je 'nulti pacijent' itd. Djelo je iznimno posvećeno politici, lošoj državnoj aparaturi, korupciji, korporatizmu, američkom izolacionizmu zbog uloge 'svjetskih šerifa' i drugih zanimljivih aspekata koje također nismo vidjeli. Konačni dojam je takav da je film u svakom slučaju žanrovski iznadprosječan, no s obzirom na ogroman književni kapacitet kojeg su autori imali – sve je 'prostituirano' zbog raznolike kino publike. Čim kada se 'suptilno nahođenje' u filmu ponavlja 5-6 puta, jasno je da se cilja na američku publiku. Šteta, jer smo mogli nazočiti kultnom remek-djelu, a ovako je sve zapelo u pretencioznoj propagandi i nedovoljno sofisticiranim 3D efektima. Sva kvaliteta filma je zbog odlične knjige, a svi nedostaci zbog samog filma.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.