Foto: Pinterest

SVJETSKI JE DAN ČOKOLADE: Zašto ne bi proslavili kolačem za kojeg Pinterest tvrdi da je bolji od seksa?

Autor: Dnevno

Bez kakaovca nema čokolade, a koliko je obožavana dovoljno govori činjenica da je 7. svibanj proglašen Svjetskim danom čokolade. No, kakaovac nije poseban samo radi toga. On je naime ime dobio od strane švedskog botaničara Carla Linnaeusa koji je kakaovu drvu dao ime Theobroma cacao što na latinskom jeziku znači ‘hrana bogova‘.

Ako vas ni to nije očaralo, reć’ ćemo da je čokolada često prepoznata po svojim kvalitetama kojima poboljšava zdravlje pa je poznato kako crna inačica snižava povišeni krvni tlak, a nije zgorega ni biti upoznat s činjenicom da je čokolada čuveni afrodizijak.

No, sudeći prema Pinterestu, postoji jedan kolač koji je čak bolji od seksa. Štoviše, čokoladan je.

Za njegovu pripremu trebat ćete sljedeće sastojke:

  • pola šalice kakaa
  • šalica šećera
  • šalica brašna
  • pola sode bikarbone
  • žličica praška za pecivo
  • 3/4 šalice rendane čokolade
  • žličica instant kave
  • 4 jaja
  • pola žličice vanilije
  • pola šalice sirupa od karamele
  • jedno pakiranje čokoladnog sirupa
  • pola šalice ulja
  • 1/4 šalice kondenziranog mlijeka
  • šalica slatkog vrhnja
  • čokoladni puding
  • komadići karamele
  • 1/3 šalice vode

Priprema: 

Umijesite kakao, šećer, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, narendanu čokoladu, instant kavu pa dodajte vodu, ulje, jaja i puding prah. Potom smjesu istresite u nauljen kalup za kuglof, ali pazite da ste ostavili dovoljno mjesta za dizanje tijesta.

Smjesu pecite 35-45 minuta ovisno o tome kada će čačkalica koju zabodete iz smjese izaći čista.

Stavite na hlađenje pet do deset minuta, a potom izbušite rupe u tijestu koje ne smiju ići do lima. U njih ulijte sirup od karamele pa ostavite da se stopi s tijestom.

U iste rupe ulijte kondenzirano mlijeko i ostavite hladiti, a onda okrenite kolač. Njega ukrasite sirupom od čokolade i komadićima karamele.

Kolač servirajte uz slatko vrhnje u koje je dodana aroma vanilije.

Dobar tek!

Zapečena jaja sa sirom, gljivama i špinatom: Ukusno jelo koje morate kušati!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.