Svjetski festival animacije!

Autor: Dnevno/M.T.

U ponedjeljak, 22. srpnja, u Šibeniku je počelo 9. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, koje će trajati pet dana, do 27. srpnja. U kinima na otvorenom u gradskoj jezgri prikazat će se ukupno 211 kratkih animiranih filmova iz cijeloga svijeta, od kojih 177 u natjecateljskom dijelu programa.

Program festivala uključuje i radionice animacije za djecu i studente, koncerte i DJ nastupe, panele i razgovore s autorima, VR kino, ali događanja na festivalskom brodu SuperBoat, koji Supertoon čini jedinstvenim događanjem na karti svjetskih filmskih festivala i u Hrvatskoj.

U natjecateljskoj konkurenciji Grandtoon prikazano će biti 27 najrecentnijih filmova nekih od najvećih svjetskih autora i studija, te filmove hrvatskih autora “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali” Daniela Šuljića, “Jedan od mnogih” Petre Zlonoge, “Mačka je uvijek ženska” Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, “Udahnut život” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te “Demonstracija briljantnosti u 4 čina” Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova. Također, najnoviji film Danijela Žeželja “Motivi” u Šibeniku će biti prikazan dan nakon premijere.

Studentoon, ili konkurencija studentskih animiranih filmova, donosi 35 filmova u kojima studenti sa 23 svjetska studija animacije nude svoj pogled na svijet na svjež, odvažan i inovativan način. Riječ je o umjetničkim akademijama i sveučilištima kao što su Moholy-Nagy University of Art and Design, Emile Cohl, Bezalel Academy of Art and Design, ENSAV, Filmakademie Baden-Wuerttemberg, brojne španjolske škole, estonska Akademija likovnih umjetnosti, akademije iz Kolumbije, SAD-a, Irana i druge. U kategoriji studentskih filmova gledat ćemo i filmove studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu “Odrasti u malo drvo” Noemi Ribić, “Zagubljena sjećanja” Ivane Radić, “Osmijeh” Matee Kovač i “Izvan sebe” Stelle Hartman.

Ono po čemu je Supertoon posebno prepoznat u svijetu, osim šarma lokacije i spontane atmosfere festivala, jest konkurencija animiranih glazbenih videospotova, najveća po broju spotova u konkurenciji u usporedbi sa svjetskim festivalima. U kategoriji Supertune bit će tako prikazano 54 spota, i to za pjesme izvođača kao što su The Beatles, De La Soul, Mitski, Run The Jewels, U2 i Beck i mnogi drugi.

Kategorija namjenskog filma je ona u kojoj se može vidjeti na koje sve načine kompanije koriste animaciju i njezine blagodati u svojem oglašavanju i približavanju proizvoda i usluga potrošačima. Namjenski filmovi za Tinder, Disney, Ritz Carlton i Wimbledon, CNN, BBC, Concorde TV, TED-Ed i UN, te festivale poput Kroka, Ottawe, BFI-ja i Zagreb Film Festivala, samo su neki od 37 kreativnih informativnih i edukativnih filmova koji će se natjecati u kategoriji SuperComm. U njoj će biti prikazani i filmovi nastali u Hrvatskoj i to Luke Vucića, Draška Ivezića i Chintis Lundgren.

Šibenik, kao sjedište međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu publiku najvećih očekivanja te stoga Supertoon posebnu pozornost posvećuje izboru dječjeg programa. U kategoriji animiranih filmova za djecu Planktoon tako će biti prikazana 24 filma, među ostalima domaći “Bobo” Andreja Rehaka, “Pužić slikar” Manuele Vladić-Maštruko, “Balada o fruli i ogrlici” Martina Babića i “Prošlo je s kišom” Siniše Ercegovca.




U istoj će kategoriji biti prikazan novi uradak dobitnika Oscara i BAFTA-e Stevea Boxa, poznatog po filmovima “Pobuna u kokošinjcu” i “Wallace i Gromit”, “Moominvalley”. Prva epizoda novog serijala na kojem Box radi, a koji je baziran na superpopularnim likovima Moomins, premijerno će se moći vidjeti u Šibeniku. Redateljica epizode Avgousta Zourelidi iz studija Gutsy Animations bit će gošća festivala. Osim nje, festival će ugostiti još 50 autora iz Hrvatske i inozemstva.

Izvan konkurencije bit će prikazani izvrsni animirani dokumentarci koji tematiziraju migracije i identitet, legendarne filmske špice Saula Bassa, making-of filmovi, filmovi napravljeni u 3D tehnici za gledanje uz pomoć VR naočala te filmovi o gorućem problemu zagađenja svjetskih oceana i mora mikroplastikom.

Ovogodišnji žiri za kategorije Grandtoon i Studentoon čine Miloš Tomić, Natko Stipaničev i Sébastien Sperer, za kategorije Supertune i Supercomm to su Ana Horvat, Alice Saey i Maria Pia Santillo, a mentorice radionice animacije i dječjeg žirija, koji će odlučivati o pobjedniku u kategoriji Planktoon, su Dora Radušić i Sunčana Brkulj.




Natjecateljske projekcije odvijaju se na Trgu Ivana Pavla II, tzv. Maloj Loži i stepenicama u Ulici Krste Stošića na Gorici, projekcije popratnih programa u Galeriji sv. Krševan, a festivalski centar i mjesto na kojem će se odvijati studentska radionica  i reprizni program je Galerija Matija tj. Studio galerije sv. Krševan.

Novost je da će se ove godine velik dio dnevnog festivalskog programa odvijati na brodu. Na 35-metarskom “nosaču animatora i filmova” tijekom tri dana odvijat će se paneli i razgovori s članovima žirija i autorima te prikazivati filmovi iz popratnog programa. DJ-i D-Gree, Ynez i Shullio goste animatore, ali i Šibenčane i turiste zabavljat će tijekom poslijepodneva svojim glazbenim setovima. Brod će ujutro biti usidren ispred topova pred Muzejem Grada Šibenika, a u podne otploviti prema otocima šibenskog arhipelaga kako bi strani gosti imali prilike posjetiti ih i okupati se, a stanovnici otoka Zlarina, Prvića i Kaprije pogledati najnovije svjetske festivalske animirane filmove.

Autor:Dnevno/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.