Foto: Pexels

Svi griješe kada kuhaju tursku kavu: Ovako se pravilno sprema, a okus je drugačiji

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Domaća, turska kava tradicionalno se priprema u gotovo svakom domaćinstvu. Ljudi je obično piju ujutro i poslijepodne, a ako je dobro skuhana, nižu se komplimenti i to zapravo znači da je omjer kave, vode i šećera izvrsno pogođen. Iako nije neka znanost ili prava kulinarska vještina, ne umije svatko napraviti dobru kavu.

Uobičajen postupak je da se voda sipa u džezvu, po potrebi se dodaje šećer te se sve skupa grije na štednjaku dok voda ne zavrije. Zatim se džezva sklanja s vatre, odlije se manja količina vode, dovoljna da se stvori dodatan prostor. U idućem koraku se sipa mljevena kava, a na jednu šalicu vode trebala bi se usuti veća žličica kave.

Zatim je potrebno džezvu vratiti nazad na štednjak dok mješavina ne zavrije. Tada se sipa ostatak vode koji smo prethodno izlili. Postoji i druga varijanta. U njoj se voda ne izlijeva ako je džezva veća jer ne postoji bojazan da će se tekućina izliti kada proključa. U toj verziji kava se odmah sipa.

Turkish Coffee
byu/SinjiOnO inblackmagicfuckery

Video na Redditu izazvao lavinu reakcija

Na Redditu je ovaj video tradicionalne pripreme turske kave izazvao lavinu reakcija jer, kako se vidi na snimci, caka je u tome da što više pustite da kava ključa. Neka i više puta zavrije jer neki tvrde da to pravi veliku razliku u okusu i mirisu u odnosu na tradicionalan način pripreme.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’







Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.