FOTO: Pixabay

SVE O WHATSAPP PROMJENAMA: Nova politika zaštite privatnosti, odnosno razmjene podataka

Autor: Dnevno

WhatsApp je poslao detaljno pojašnjenje što će se dogoditi njihovim korisnicima koji neće prihvatiti novu politiku zaštite privatnosti. Donosimo sve što o tome trebate znati.

Onima koji odbiju prihvatiti novu politiku zaštite privatnosti WhatsApp će od 15. svibnja uskratiti mogućnost slanja i primanja poruka u aplikaciji, dok će pozive i obavijesti moći primati još nekoliko tjedana nakon toga datuma. Iako je ova promjena najavljena 08. veljače ista se nije dogodila zbog snažnog pritiska javnosti, a postoji mogućnost da ista odgoda bude i 15.svibnja.


Razlog ove promjene leži u činjenici što je ogromna većina od 21,5 milijardi američkih dolara Facebookovih prihoda u trećem kvartalu prošle godine pristigla od oglasa, a u WhatsAppu ih još nema. Uz to, Facebook želi omogućiti plaćanje putem WhatsAppa i tješnje ga povezati s Instagramom.

Korisnički računi ipak, neće se brisati, osim onih koje su brisali i ranije, a to su neaktivni računi u trajanju duljem od 120 dana.

Ono što većinu najviše zanima je koji će se podaci dijeliti s Facebookom, a riječ je  o podacima vezanim uz kupovinu online koji dolaze u tri oblika:

Facebookove usluge hostinga koje nude trgovinama koje posluju na WhatsAppu;

Nove značajke digitalne trgovine koje omogućavaju prikaz robe i usluga u sklopu WhatsAppa (i koje je moguće koristiti za izradu oglasa na Facebooku i Instagramu);

Facebookovi oglasi koji omogućavaju kontakt s oglašivačem putem WhatsAppa.

Osim s Facebookom, podaci će biti dijeljeni i s Instagramom te drugim aplikacijama u Facebookovu vlasništvu. Vaše će poruke i dalje biti zaštićene enkripcijom, a WhatsApp će s Facebookom i dalje dijeliti vaše osobne podatke poput broja telefona kao što su i dosad činili.
Spomenute promjene ne vrijede u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska je članica Europske unije, a njeni regulatori mogu odrezati globu u visini do četiri posto godišnjeg prihoda tvrtkama koje se ne pridržavaju važećih zakona o zaštiti privatnosti.

Facebook je već platio 110 milijuna eura globe zbog obmanjivanja europskih regulatora prilikom preuzimanja WhatsAppa. Za pretpostaviti je kako neće riskirati još jednu takvu packu, piše tportal.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.