Foto: Zajednica Arka Korablja

‘SVAKODNEVNO PRIMAMO POZIVE RODITELJA’: Livaković, Hrgović i brojni poznati pozivaju na pomoć u izgradnji Arkine kuće

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Zajednica Arka Korablja u Hrvatskoj postoji već 15 godina i odgovara na potrebe osoba s intelektualnim teškoćama. Usamljenost, odbačenost i uskraćenost prilika, ono je s čime se osobe s intelektualnim teškoćama često susreću, stoga ova Udruga za takve osobe želi izgraditi stabilnu zajednicu u kojoj mogu rasti i razvijati svoje talente i, u konačnici, doprinijeti društvu u kojem žive. Iako u zajednici imaju niz projekata, trenutno je jedan od najvećih i najizazovnijih izgraditi Arkinu kuću.

Unutar zajednice djeluju asistenti i volonteri koji se brinu o članovima, a zajedno u Arkinoj radionici izrađuju razne unikatne predmete: ogrlice, krunice, pa i zahvalnice za vjenčanje. Voditelj programa zajednice Miron Perić rekao je da bi se broj članova i volontera mogao i povećati, no izazov je nedostatak prostora. Kako bi se taj problem riješio, zajednica Arka Korablja želi izgraditi Arkinu kuću.

Foto: Zajednica Arka Korablja

“Krenuli smo u najdublje potrebe naše ekipe i njihovih roditelja. Ako poznajete neke od roditelja koji imaju djecu s intelektualnim teškoćama, njihova najveća težina i bol koju nose tijekom cijelog života je: ‘Tko će se brinuti o njima nakon što ja odem s ovog svijeta?’ Pokušavamo s kućom i dnevnim centrom odgovoriti baš na tu potrebu i problematiku, da možemo primiti naše prijatelje na cjelodnevni boravak, odnosno da žive u našim kućama, da imaju sigurno okruženje čime bismo odgovorili i na potrebu roditelja za sigurnost njihove djece”, ističe Perić.

Udruga dodaje kako svakodnevno primaju pozive roditelja koji bi željeli da se i njihovo dijete priključi Arci ali upravo nedostatak prostora ih onemogućava u primanju novih članova.

Brojni poznati podržali su projekt zajednica Arka Korablja među kojima su Dominik Livaković, Ante Rebić, Marin Ivanović Stole, sestre Palić, Filip Grgović, Lana Banely, Ivana Marić, Stjepan Lach, Ivan Santini, Mirta Šurjak, Petar Buljan, Ante Cash, Ante Rebić, Nino Raspudić, Marko Šapit. Siniša Kovačić.

San o izgradnji Arkine kuće ostvariv je uz pomoć donacija kako bi se izgradnja financijski pomogla. Perić navodi kako ljudi dobre volje mogu u ovome pomoći.




“Potrebno je donirati. Pozivamo sve ljude dobre volje i otvorenog srca da nas podrže i da nas doniraju, a to mogu učiniti putem naše web stranice www.korablja-arka.hr“, nastavlja Perić.

Ovu zajednicu podržavaju brojne osobe iz javnog života od glumaca, pjevača, sportaša i drugih poznatih i manje poznatih osoba. Svi oni su prijatelji Arke. A jedan od prijatelja Arke je Josip Kežić koji se toj zajednici priključio prije sedam godina kao volonter i vozač, a danas je pomaže financijski.

Foto: Zajednica Arka Korablja

“Moja prva inicijalna ideja je bila: “Idem pomoći nekome”. Ali nakon nekog vremena shvatio sam da sam ja promijenjen. Koliko god sam se trudio da ću ja biti dobar, da ću nekome pomoći, shvatio sam da sam ja taj koji je primio pomoć i kojem su oni pomogli”, poručuje Kežić.




Ova zajednica čini dobro svaki dan, a izgradnjom Arkine kuće nastavila bi se priča o pomaganju potrebitima s još više volontera i članova s intelektualnim teškoćama.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.