Suradnja s Kinom!

Autor: Dnevno/M.T.

Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK) sastala se u Zagrebu s predstavnicima Frankfurtskog sajma knjiga i kineske izdavačke kuće Hunan Publishing Investment Holding Group a glavne teme razgovora bile su ulaganje u izdavaštvo u Hrvatskoj, mogućnosti otkupa autorskih prava te suradnja hrvatskih i kineskih nakladnika.

Predsjednik Zajednice nakladnika i Knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je kako bi povezivanje s iznimno lukrativnim kineskim tržištem trebalo biti prioritet hrvatskog nakladništva u idućem razdoblju.

“Nakladnički svijet vezan je ne samo za izdavaštvo, već i za druge medije, zato je važno djelovati globalno. Brzina i razina komunikacije s Kinom pokazuje da nam je sajam knjiga u Pekingu postao važnija izvozna priča od brojnih europskih sajmova”, rekao je Kozina. “Zato je suradnja s Kinezima nužna, pogotovo za idućih 10 ili 15 godina. Imaju iznimno jak tisak, međutim, okreću se i proizvodnji te prodaji prava. Brojke koje oni nude su za naše izdavače iznimno lukrativne i svi bi trebali u svojim budućim strategijama uzeti u obzir to tržište”, dodao je.

Potpredsjednik Zajednice Seid Serdarević naglasio je da su u kineskoj grupaciji zainteresirani za ulaganja u hrvatske izdavačke kuće, kulturnu suradnju i prodaju nakladničkih prava, kako hrvatskih u Kinu, tako i kineskih u Hrvatsku. “Suorganizator sastanka je Frankfurtski sajam knjiga pa ćemo ga iskoristiti za bolju promociju i u tom pogledu”, izjavio je Serdarević.

Direktor Upravnog odbora Hunan Publishing Investment Holding Groupa Gong Shuguang rekao je da je taj nakladnik u potrazi za međunarodnim partnerima za spajanja i akvizicije, ocijenivši kako u Hrvatskoj ima potencijala za suradnju.

“Istražili smo tržište i vidjeli da je Hrvatska veliki potencijal, dosta ste jaki u dječjim i povijesnim knjigama te edukacijama, a mi upravo tu želimo razmjenu iskustava. Naša tvrtka je broj jedan ne samo na kineskom, već i na cjelokupnom azijskom tržištu, a kroz vašu Zajednicu želimo upoznati lokalne tvrtke i uspostaviti poslovna partnerstva”, kazao je Shuguang.

Zanimale su ga konkretne brojke prodaje tiskanih i online knjiga u Hrvatskoj i prodajna infrastruktura. Poseban je interes pokazao za izdavanje školskih udžbenika, a predstavnici Zajednice HGK su mu detaljno prezentirali i pojasnili stanje domaćeg tržišta knjiga, koje je teško oko 100 milijuna eura.




Autor:Dnevno/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.