FOTO: Arhiva Vukovar

Supruga Siniše Glavaševića ovo je pričala nakon njegovog nestanka: ‘Zašto su ga zarobili’

Autor: I.D.

Do jeseni 1991. godine, Siniša Glavašević (1960.-1991.) vodio je običan život u Vukovaru kao tipičan građanin, obavljajući svakodnevne aktivnosti karakteristične za život u tom gradu. Nakon završetka fakulteta, radio je u školama u Lovasu i Borovu naselju, pisao prozu te se kasnije zaposlio kao novinar na Hrvatskom radiju Vukovar, počevši kao spiker.

U to vrijeme, nije ni sanjao da će postati ratni izvjestitelj, a još manje da će postati simbol ratnog novinarstva u Hrvatskoj. Ni najmanje nije pretpostavljao da će biti ranjen ili da će, samo zbog toga što je novinar, izgubiti život na Ovčari u studenom 1991. godine. Tijekom Domovinskog rata, Glavašević je postao urednik na radiju i ratni izvjestitelj, čije se izvještaje i danas spominje.


Bio je ranjen krhotinama granate

Novinarka Alenka Mirković s Hrvatskog radija Vukovara, u svojoj knjizi “Glasom protiv topova”, govori o Glavaševićevom radu i ulozi tijekom agresije na Vukovar. Opisuje kako je organizirao rad i izvještavanje, često išao do stožera te se prisjeća trenutaka šale usprkos najtežim uvjetima.

Foto: YouTube

Mirković također ističe kako su se suočili s informativnom blokadom kada njihovi izvještaji više nisu bili prenošeni na Hrvatskom radiju, ali su uspjeli doprijeti do slušatelja putem frekvencije Radija 101.

Riječi ubijenog Hrvata i danas odzvanjaju: ‘A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama’

U knjizi, Mirković opisuje i inicijativu Glavaševića koji je početkom studenog organizirao radio-školu za djecu koja su zbog ratnih okolnosti provodila dane i noći u skloništima i podrumima. Nažalost, 4. studenog, Glavašević je bio ranjen krhotinama granate dok je išao prema bolnici kako bi prikupio podatke za svoje uobičajeno izvješće.

Izjava Majde Glavašević

Unatoč tome, nastavio je svoj rad, a svoje posljednje izvješće za Hrvatski radio Vukovar Siniša je dostavio medijima iz vukovarske bolnice 18. studenog 1991. godine navečer. Iz kruga vukovarske bolnice odveden je 19. studenoga, a od tog trenutka je nestao.

Kasnije se utvrdilo da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga. Njegova smrt nastupila je dva tjedna nakon njegovog 31. rođendana.
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Mjesec dana kasnije, Majda Glavašević, supruga Siniše Glavaševića, izjavila je za Večernji list da ima osjećaj da je Siniša još uvijek živ. Prisjetila se kako je Siniša uvijek bio optimističan i uvjeravao ju je da će sve biti u redu. Tada su ona i sin Bojan, koji je danas saborski zastupnik, bili u BiH kod njezine obitelji.

NA DANAŠNJI DAN JE ROĐEN I RANJEN: Siniša Glavašević ubijen je među prvima: ‘Njih 12 ga je tuklo’

“Ne mogu zamisliti gdje je Siniša, ali mislim da je živ svakako. On je običan čovjek, novinar, možda i pjesnik, nije vojnik, ne voli oružje, i nije mi jasno zašto su ga zarobili”, rekla je tada Majda Glavašević.

Tada je izjavila da je posljednji put razgovarala s njim 18. studenoga, kada joj je rekao da su u tijeku pregovori i ponovio uvjerenje da će sve biti u redu. Uputio je supruzi poruku da treba čuvati tada malog Bojana, vidjeti kako raste, postane novinar i brusač dijamanata.
Nažalost, ti snovi nisu ostvareni, jer su posmrtni ostaci Siniše Glavaševića ekshumirani i identificirani u veljači 1997. godine među žrtvama masakra na Ovčari.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.