fbpx
foto:Wikipedia

Superkliconošu ‘tifusnu Mary’ stavili u doživotnu karantenu: Zarazila je brojne njujorške bogataše

Autor: Dnevno

Mary Mallon, koja je dobila nadimak ‘tifusna Mary’ najpoznatiji je ‘nulti pacijent’ koji je odgovoran za poticanje epidemije tifusne groznice u New Yorku  1906. godine.

Porijeklom iz Irske, Mallon je emigrirala u Sjedinjene Države, gdje je radila za bogataše kao kuharica. Nakon brojnih slučajeva tifusa među članovima bogatih njujorških obitelji, liječnici su ustanovili da je izvor bolesti upravo Mary,, zbog čega je ona ujedno i prva osoba u Sjedinjenim Državama identificirana kao asimptomatski nositelj bolesti.

Vjeruje se da je Mary zarazila 53 osobe tifusnom groznicom, od kojih su tri umrle.

Bez simptoma

Ona je bila zdravi kliconoša – osoba koja nosi bakteriju, ali nema nikakve simptome bolesti, pa zato i lakše prenosi zarazu na druge.

Sve je više dokaza da su neki ljudi ‘učinkovitiji’ od ostalih kada je posrijedi širenje virusa, a slučaj Mary Mallon prvi je zabilježen slučaj takve osobe, koja se još naziva i superkliconoša.

Tada je tifusnom groznicom u New Yorku zaraženo nekoliko tisuća stanovnika, a stopa smrtnosti iznosila je deset posto.

No izraz ‘nulti pacijent’ sa sobom nosi stigmu. Brojni zdravstveni stručnjaci su protiv toga da se identificira prvi dokumentirani slučaj zaraze, jer strahuju da bi to moglo rezultirati dezinformacijama o bolesti ili čak viktimizacijom određene osobe.
Stavljena u doživotnu karantenu

Mary Mallon stavljena je u doživotnu karantenu 27. ožujka 1915. godine.

Bila je smještena u karantenu na otok North Brother. Riječ je o otočiću usred East Rivera u New Yorku, nedaleko od četvrti Bronx.
U karanteni je Mary proživjela više od 23 posljednje godine života. Umrla je u dobi od 69 godina i to ne od tifusa, nego upale pluća. Za vrijeme boravka u karanteni postala je slavna osoba, pa su je posjećivali i novinari (dobila je nadimak Typhoid Mary – Tifusarka Mary). Međutim, novinarima je bilo zabranjeno čak i uzeti čašu vode od nje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.