fbpx
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Stvarna količina alkohola u Griottama gotovo je upola manja od deklarirane

Autor: Maja Štefanac

Je li hrana koja sadrži alkohol ispravno deklarirana i mogu li se djeca, ako je konzumiraju, opiti?

Zveza potrošnikov Slovenije, slovenska udruga za zaštitu potrošača, htjela je provjeriti poštuju li se na slovenskom tržištu zakoni koji reguliraju označavanje hrane s alkoholom, zbog čega su testirali ukupno 28 proizvoda, a među njima našao se i jedan hrvatski.

Prefine Griotte

Riječ je o Griottama, Kraševoj slastici koja se našla u društvu mnogih drugih poznatih proizvoda s alkoholom kao što su Casalijeve Rum kokos kuglice, Baileys mini praline, Ferrero Mon Cherie, Mannerova srca s rumom, dvije vrste Lindtovih pralina, nekoliko proizvoda slovenskih proizvođača i mnogih drugih.

Manje alkohola?
Istraživanje je pokazalo da je na većini proizvoda deklarirana količina alkohola bila veća nego što je u stvarnosti, vjerojatno zato što alkohol sa stajanjem hlapi, a Kraševe Griotte dospjele su na peto mjesto po deklariranoj količini alkohola od 4 posto.

Ipak, test je pokazao da je stvarna količina alkohola u Griottama 2,4 posto te da je za jednu mjericu alkohola (10 grama čistog alkohola) potrebno pojesti 417 grama ovog proizvoda. Slovenci su zaključili da je od 28 proizvoda prisutnost alkohola na prednjoj strani pakiranja bila označena samo na jednom, s time da na jednom proizvodu, pralinama Mia Bella, uopće nije pisalo da proizvod nije prikladan za djecu, piše Jutarnji.

Na slovenskoj čokoladi Dolce Amore te Mieszko pralinama, uopće nije pisalo koliko sadrže alkohola, a na proizvodu Trumpf pisala je pak samo količina alkohola u jednoj pralini, a ne u određenoj gramaži.
Za proizvode za koje su zaštitari potrošača zaključili da su loše označeni, poslali su prijave nadležnim institucijama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.