FOTO: Duje Klaric / CROPIX

Stipe Božić ispričao što je doktorica rekla njegovoj majci kad je čula da joj je on sin

Autor: Z.S.

Poznati hrvatski planinar, alpinist i putopisac Stipe Božić, progovorio je o malo poznatim stvarima iz svog života u četvrtoj epizodi HRT-ove dokumentarne serije Planine. Snimateljsku ekipu za tu je priliku poveo na najviši vrh u Hrvatskoj, 1831 metar visoki Sinjal na Dinari, te im je ispričao kako su mu roditelji branili da se bavi onim po čemu je nadaleko poznat.

“Majka i otac su bili vrlo nesretni, i ne samo nesretni, nego su mi i branili da se bavim alpinizmom. Otac mi je sakrivao gojzerice, majka je molila i kumila, rekla bi ‘Nemoj nam činit’ sramotu, vidi što ljudi govore, kao divljak ideš u brdo'”, prisjetio se ovom prilikom se Stipe i ispričao da je tako bilo sve do ekspedicije na Mount Everest.


Što ti je Stipe?

“Majka je nešto čula o tomu, ali nije baš dobro razumjela. Onda je došla kod svoje doktorice. Doktorica otvori karton i vidi prezime i pita što je njoj Stipe Božić. Nakon što je rekla da sam joj sin, doktorica joj je odgovorila da je sretnica jer ima junaka u kući, i rekla joj je da sljedeći put kad dođe da ne čeka red, da ni ne kuca, neka samo uđe… I došla mama doma, stala ispred mene i plače i priča mi što je doktorica rekla”, rekao je vodeći ekipu HRT-a po Dinari.

@hrvatska_radiotelevizija

U novoj epizodi serije #Planine Stipe Božić ispričao je kako su mu roditelji branili da se bavi alpinizmom. ⛰️ #stipebozic #alpinizam #dinara #hrt #hrvatskaradiotelevizija #zavas #fyp

♬ original sound – HRT

Ranjen u ratu

A na jednom najnepristupačnijih dijelova te planine, blizu vrha koji zovu Babin zub, izgrađen je planinarski put osiguran sajlama, klinovima i rukohvatima. Ferata je dugačka 1700 metara, a na pola puta Božića su dočekali prijatelji Darko Gavrić Ćerčo i Ivan Gabelica, koji su bili među planinarima koji su gradili taj put i bivak. Božić i Čerčo su, inače, zajedno bili kad je Stipe u Domovinskom ratu bio ranjen na Dinari.

“Nakon Domovinskog rata je ostalo puno ratnog smeća i onda se to čistilo. Nakon rata činilo nam se da smo ostali dužni Dinari, da smo morali to urediti i oplemeniti, približiti široj društvenoj masi jer je bilo nekako sebično da je to rezervirano samo za nas”, naveli su Božićevi prijatelji.

Stipe Božić. Foto: Vojko Basic / CROPIX

Iznenadni poziv

Njihovo druženje prekinuo je pak iznenadni poziv. Dva Poljaka našla su se u nevolji usred ferate na južnoj stijeni Dinare.
Žele početi skidati križeve, vjernici strahuju: Legenda Stipe Božić prvi ustaje protiv

“Nakon višesatne akcije HGSS-a Poljaci su bili spašeni. Sve je to nekakvo upozorenje koliko je planina jaka, a kako smo mi slabi, a možemo biti jaki ako se dobro pripremimo. Imali smo i žrtava po planinama, ali ja se uvijek vraćam, pa čak možda i radi uspomene na žrtve jer bi oni to sigurno htjeli. Svaki put kad dođem u planinu, nova je priča – u prirodi sam, osjećam sve moguće mirise, gledam te prekrasne vidike, susretnem ljude koji vole planinu kao i ja… To je ono što me čini sretnim i punim”, poručio je na kraju legendarni Stipe Božić.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.