Foto: YouTube

Stari moslavački napjev osvanuo na društvenoj mreži: Pažnju privukla neobična kitica

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Moslavčani su, pisala je o tome etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac, uglavnom bili praznovjerni i vjerovali u neke stvari koje se danas smatraju smiješnima. Primjerice, vjerovalo se da se ošišana kosa ne smije baciti na smetlište ili gnoj jer bi onda čovjek, nakon što umre, tratio svoje lasi pa su ljudi  kosu nakon šišanja palili.

Zanimljiv je podatak i kako su mlade nekad osvajale momka koji nije obraćao pažnju na njih. One bi mu u džep podmetnule maramicu u kojoj bi bio zamotan pramen njihove kose.  Tijekom ljeta, odnosno od kraja srpnja do kraja kolovoza, bilo je zabranjeno prati kosu jer se kosu jer se vjerovalo da je voda otrovna te da bi se mogli dobiti čirevi.

Moslavina, kraj na tri vode, iz svoje povijesti omiljenog folklora vuče i neke zanimljive pjesme, koje ih opisuju kao ljude koji se vole zabaviti i kako Vuco pjeva, piti i ljubiti.  ”Dođi dragi ti i tvoj kolega” pjesma je duge povijesti iz moslavačkog kraja koju je zapisala etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac u pjesmarici ‘Ćeri mila’.

Kravu za graševinu pravu?

Pjesma je po lirici ljubavnog karaktera s motivima kakve danas imamo i u modernim pjesmama, samo na nešto drugačiji način. Naravno, osim jednog neobičnog motiva. U svakom slučaju ne bi ju bilo neobično čuti u nekom novom ruhu na Dori, odnosno Eurosongu.

Upravo zbog svojih riječi pjesma je privukla pažnju na Facebooku, nakon objave na stranici “Kutina kroz sliku i priču”.  “U troje je ljepše, zar ne?” našalili su se administratori stranice uz objavu cijele pjesme. “Evo one slavne kitice sa graševinom”, našalila se jedna Moslavčanka.

Naime, iako je pjesma ljubavnog karaktera, iz pjesme se jasno iščitava kako su Moslavčani poznati po proizvodnji u graševini, a čini se da i sami u njoj najviše uživaju.
Dođi dragi ti i tvoj kolega

Moslavino, Moslavino, kraju na tri vode,
Moslavino, Moslavino, kraju na tri vode,
Vinske ceste samo tebi hode.

Mi pijemo vodu iz Ravnika.
Samo ljeti kad presuše kleti.

Da je meni nabaviti kravu.
Koja daje graševinu pravu.
Ja malena, dika malo veći.
Kad me ljubi on mora da kleči.

Poznaju se koje se šminkaju.
Svake srede pred patekom sjede.

Dođi dragi ti i tvoj kolega.
Tebe ljubim, a još više njega.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.