Foto: HRT

Stankovićeva gošća bez pardona o Mataniću: ‘Tri dana mi je trebalo da to shvatim’

Autor: I.D.

Snježana Banović, redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, je u emisiji Nedjeljom u 2 razgovarala o temama kao što su uznemiravanje žena, seksualne slobode, feminizam te atmosfera u Zagrebu tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, o čemu je također napisala knjigu.

Na pitanje može li usporediti odnos društva prema ženama nekad i danas Banović je rekla kako je društvo po tom pitanju u regresiji, kako kaže, otišli smo za 100 godina unatrag od 90-ih. “Nakon žestokih desničarskih agendi koje zovu feministkinje djecom sotone i to se pojačalo zadnjih 10-ak godina, govori. Naglašava kako smo mi kao društvo regresirali što se tiče ovog problema. – Javnost je osjetljivija glede ovog problema zbog tehnoloških mreža. Vidljivo je da postoji javnost. Pitanje je koja je to javnost, jesu li to redakcije, partije ili moćnici”, govori.

Kada je riječ o slučaju Dalibora Matanića, sugovornica se u popularnom talk showu osvrnula i na njega. “Matanić je jedan paradigma kojoj ja ne vjerujem. Ne vjerujem njegovom kajanju i njegovom liječenju. Mislim da on uopće nije na liječenju, a on je takav tip. Ne vjerujem ljudima oko njega koji su složili tu cijelu PR-ovsku priču. Novinarka Večernjeg lista Milena Zajović koja je razotkrila priču kazala je da su je pritiskali sa svih strana da ne objavi priču, iz tih PR-ovskih krugova. Otprilike poznajem te krugove i opisujem ih kao jednu trulu “glembajevštinu” naše kulture i društva. To su neki uzori koji stalno šalju neke poruke i oni kvare našu djecu”, rekla je Banović.

‘Ja Matanića nikada nisam upoznala’

“Jedna žena koja se javila kazala je kako misli da Matanića netko štiti iz ljevičarskih krugova, koji su, kako ona kaže, trebali sve znati”, kaže ugledni novinar i voditelj Aleksandar Stanković. “Ja Matanića nikada nisam upoznala i mislim da je nemoguće da nitko nije znao za njegovo ponašanje. Nemoguće je to, svi su znali. Treba vidjeti tko se od njega sad ograđuje i na koji način. Nema žestoke ljutnje na našeg Dadu. Točno je podijeljeno. To kako se njega počelo štititi. Ja ne vjerujem da će se njega izbrisati, te da će „dečko naš” odmoriti i vratiti, kao što se Ozren Prohić vraća na Akademiji već 25 godina”, priča Snježana Banović.

“Matanićev trag novca je ogroman. Veći od njegove karijere, a koja je golema. On ima jednu od najvećih karijera u samostalnoj Hrvatskoj, koliko ja pratim. Kada kažem riječ “glembajevština” za to se vežu neke lijepe stvari, saloni na najvećoj drami u Hrvata, naš najveći pisac Krleža… U “glembajevštini zapravo nema nikakvog šarma. U njoj barunica Castelli s kočijom pregazi gospođu od sedamdeset godina, dođe kući i kaže: Joj, što me boli glava. Zatim joj zvoni na vrata snaha sa svojim djetetom od te dotične žrtve koju je pregazila, i kaže da nema što jesti. Barunica joj kaže da nema ništa i zalupi vrata”, pričala je Banović.

“Matanić je kao i barunica Castelli, jedna paradigma po kojoj je on dobrotvor. On se slikao u bijeloj košulji u kampanji jednog tjednika protiv nasilja nad ženama. Uvalio se tu da bi mu bilo jednostavnije doći do svojih žrtava. A žrtve to čitaju kao: Mi nećemo biti zaštićene. Nas je strah i krenuti će hajka na nas. Ponovno ćemo biti žrtve sustava i parasustava da bi se zlostavljači malo odmorili i opet se vratili”, iskreno je rekla sugovornica Stankoviću u emisiji Nedjeljom u 2.
Bivši hrvatski predsjednik uživao u društvu druge žene: Napravio je drastičnu promjenu

“Meni su trebala tri dana da shvatim što je “white party”. To nije ono kad smo išli kod Frane Lasića osamdesetih godina u palaču u Dubrovniku, pa smo svi odijevali bijelu boju. U ovom slučaju su to kokainske zabave. Na tome ne želim čestitati nikome”, referirala se sugovornica na ispovijest žrtve za Večernji list koja je kazala da ju je Dalibor Matanić zvao na “white partyje”.
Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.